El catedràtic Ángel Gabilondo va parlar ahir per primera vegada des de la destitució de Gómez per recalcar, en declaracions a la Sexta, que "no hi ha res fet ni tancat" sobre la seva possible candidatura i va afirmar: "Si parlen amb mi, jo ho dilucidaré, ho pensaré, decidiré".

"En aquest moment no hi ha res fet, ni tancat, ni és una història de què penso jo o què deixo de pensar", va respondre l'exministre, conscient que és necessari "ser respectuosos amb els partits, els seus processos i els seus procediments".

"Que els facin i després de fer-ho, doncs hi hagi el que hi hagi ja parlaran amb mi. Si han de parlar amb mi, perquè potser han de parlar amb uns altres. I si parlen amb mi, jo ho dilucidaré, ho pensaré, decidiré", va declarar sobre aquest tema.També va negar haver posat condicions per ser candidat, com la de no sotmetre's a un procés de primàries, i va afirmar que tampoc és "qui per posar condicions a ningú per res".

La diputada Amparo Valcarce, recolzada per partidaris de Tomás Gómez, va afegir ahir més llenya al foc en la crisi del PSM en haver-se postulat com a candidata a la Presidència de la Comunitat de Madrid, mentre que l'altre possible candidat, l'exministre Ángel Gabilondo, va dir que si parlen amb ell, "ho pensarà i decidirà".

"Vull democràcia, vull urnes obertes i vull que votin els militants", va subratllar Valcarce en una conferència de premsa en un cèntric hotel de Madrid en la qual ha estat acompanyada per diputats i regidors afins a Gómez.

Va dir que és el moment de "mullar-se" i de fer "un pas endavant" i per això no entén que, si tots els candidats autonòmics del PSOE s'han triat en primàries, Madrid sigui ara una "excepció".

Valcarce va anunciar la seva decisió quatre dies després que Tomás Gómez fos destituït per Pedro Sánchez com a secretari general del PSM i candidat a les eleccions autonòmiques de maig, arran de la qual cosa va ser nomenada una comissió gestora presidida per Rafael Simancas.

Aquesta comissió va iniciar un procés de consulta a les bases per triar el cap de llista a la Comunitat de Madrid, lloc pel qual sona amb força el nom del catedràtic Ángel Gabilondo.

La que a ser secretària d'Estat de Política Social durant el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, delegada del Govern a Madrid i "numero 2" de la llista de Gómez per a les eleccions autonòmiques de 2011, va manifestar que "no té cap dubte" que les urnes "s'obriran", malgrat les constants negatives procedents de la comissió gestora que presideix Simancas, qui durant la setmana ha assegurat que no hi ha temps material per fer primàries, quan queden menys de cent dies per als comicis autonòmics.

Marge per a les votacions

"Per descomptat que hi ha marge per realitzar unes primàries", considera Valcarce, qui sosté que la decisió de convocar primàries o no concerneix tant a l'adreça política del PSOE nacional com al regional.

Va comunicar la seva decisió a Rafael Simancas, Tomás Gómez i al candidat per a l'Ajuntament de la capital, Antonio Miguel Carmona, que li van expressar el seu respecte.

Preguntada per la possibilitat que Ángel Gabilondo concorri a aquestes primàries malgrat que no és militant del PSOE, Valcarce va recordar que les normes internes són les que són, encara que en honor de la neteja i de la democràcia no seria "cap problema" i estaria disposada a mesurar-se amb qui apareix en totes les travesses.