L'Advocacia de l'Estat, en nom d'Hisenda, ha sol·licitat al jutge del cas Nóos, José Castro, que exigeixi a la infanta Cristina i el seu marit, Iñaki Urdangarin, que acreditin la retenció d'un 3% de la quantia que obtinguin amb la venda del xalet de Pedralbes per no ser residents a Espanya. En una providència dictada ahir, el jutge Castro va donar trasllat d'aquesta petició per part de l'Agència Tributària a les parts personades en el cas Nóos i els va concedir tres dies perquè al·leguin el que considerin convenient, abans de prendre una decisió sobre això.

En l'escrit, l'Advocacia de l'Estat detalla que s'ha d'aplicar a la venda de l'habitatge de la Infanta i Urdangarin una retenció per l'adquisició de béns immobles a "no residents sense establiment permanent". La Llei de l'impost sobre la renda de les persones físiques considera no residents als que estiguin més de 183 dies l'any vivint fora d'Espanya (comptant també les sortides esporàdiques) o bé que no tinguin radicat a Espanya el nucli principal de les seves activitats o interessos econòmics. L'Advocacia de l'Estat detalla que la meritació d'aquest impost ha de fer-se en la data en què s'efectuï la transmissió i l'ingrés en el termini d'un mes a partir de l'operació.

L'acord assolit pel matrimoni per a la venda del seu habitatge contempla un preu de 6,95 milions d'euros. Un 3 % d'aquest preu implicaria que la retenció és de 208.500 euros.

La reclamació de l'Advocacia de l'Estat es va produir el mateix dia en què Castro va desestimar el recurs que va interposar la defensa d'Urdangarin demanant que se li permetés destinar part de la venda del seu xalet de Pedralbes a abonar 253.705 euros que deu a la Hisenda per la liquidació tributària pendent de 2009.