El primer ministre grec, Alexis Tsipras, va rebutjar l'"ultimàtum" dels seus socis de l'eurozona, que exigeixen a Atenes que sol·liciti una pròrroga del rescat, alhora que va anunciar les primeres mesures legislatives que el seu Govern presentarà demà. Amb aquest anunci, Tsipras va voler deixar clar que no hi ha pressions exteriors que puguin provocar que faci marxa enrere als seus "compromisos" electorals.

En un discurs davant el grup parlamentari del seu partit, Syriza, va detallar les primeres mesures que seran legislades: la prohibició dels desnonaments del primer habitatge i l'ampliació del cercle de persones que es podran acollir al pagament a terminis dels seus deutes amb Hisenda. Els desnonaments, sobre els quals l'anterior Govern de Andonis Samaràs ja havia aplicat diverses moratòries, suposen una de les exigències de la troica (formada per la Comissió Europea, el Banc Central Europeu i el Fons Monetari Internacional) a canvi del desemborsament del pròxim tram d'ajuda financera.

"Estem compromesos amb una solució viable. Negociem ferms, però no volem una ruptura", va assegurar Tsipras en al·lusió a l'ultimàtum que l'Eurogrup va traslladar a Grècia sobre l'extensió de l'actual programa de rescat i al qual Atenes haurà de donar una resposta amb data límit fixada en el proper divendres.

El Govern grec va afirmar hores després que "examina" l'opció de sol·licitar als socis europeus una extensió del crèdit que va lligat al programa de rescat, però sense que això suposi demanar una pròrroga d'aquest pla. Fonts del Govern d'Atenes van assenyalar que l'Executiu "examina l'opció de demanar una pròrroga del préstec, sense lligar-lo als requisits del programa de rescat". "No acceptem l'ultimàtum, no demanarem una extensió del programa de rescat", van afegr les esmentades fonts.

Candidat a la Presidència

Per altra banda, Tsipras va designar l'exministre conservador Prokopis Pavlopulos com a candidat a presidir la República i va apostar així per una personalitat conciliadora que aconsegueixi un ampli consens en la seva elecció al Parlament. "Avui necessitem un president de la República amb demostrada sensibilitat democràtica, que gaudeixi d'àmplia acceptació en la societat i al Parlament grec", va afirmar.

El primer ministre grec va assegurar que l'elecció de Pavlopulos per al lloc de president "pot ajudar decisivament en aquesta situació difícil per al poble i el país".

La candidatura del polític conservador es sotmetrà avui a la primera votació del Parlament, la regulació de la qual fixa en fins a tres les rondes per a l'elecció del president. Tsipras ha sorprès amb la designació de Pavlopulos perquè, tot i que era un dels noms que s'estudiaven, el comissari comunitari d'Interior i Migració, Dimitris Avramópulos, era el clar favorit des que Syriza va guanyar les eleccions del passat 25 de gener.

Aquests comicis es van celebrar després que fracassés l'elecció del candidat anterior a la presidència grega, el també polític conservador Stavros Dimas, el desembre passat. Dimas no va obtenir els suports necessaris en cap de les tres rondes de votació, el que, segons la Constitució grega, obliga a la convocatòria de comicis generals. Amb la designació de Pavlopulos, l'Executiu aposta per una figura de consens.