Al crit de "llibertat per Tunísia, fora el terrorisme", milers de persones van sortir ahir als carrers de la capital nord-africana per protestar contra el terrorisme gihadista, "un fenomen mundial" que el passat 18 de març va deixar la seva empremta al museu tunisià del Bardo. Convocats pel Govern i els imams de les mesquites, la marxa popular va arrencar de la històrica porta de Bab Saadum en direcció a la porta del museu, lloc de l'atemptat que fa deu dies va acabar amb la vida de 22 persones, 21 de les quals eren turistes estran?gers, entre els quals, un matrimoni català.

Les crides perquè la marxa fos a més una mostra d'unitat nacional van quedar difuminades per la decisió del Front Nacional d'esquerres, quarta força al Parlament, que va decidir no participar en l'esdeveniment. Una postura, aquesta, que va ser criticada per la resta de forces polítiques. "La unitat de tots els tunisians és la base per consolidar un front social unificat que combati el terrorisme, els seus mètodes i les seves idees", va explicar el degà de la Facultat de Ciències Humanes i Lletres de la Universitat de Manuba, Habib Kazdagli.

La marxa va estar liderada, entre altres, pel president francès, François Hollande, pel primer ministre italià, Matteo Renzi, pel primer ministre palestí, Mahmud Abbas, o pel ministre d'Assumptes Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo.

Suport de la Unió Europea

La protesta internacional de Tunísia va rebre el suport immediat de la Unió Europea, que va advocar per reforçar la cooperació amb el país africà en la seva lluita contra aquest fenomen. "Avui, el món és Bardo, i jo estic completament al costat dels qui treballen per una Tunísia lliure, oberta, democràtica i contra el terrorisme", va afirmar a través d'un comunicat la cap de la diplomàcia comunitària, Federica Mogherini, qui també va destacar la reacció dels tunisians davant del cop terrorista. "Aquesta és una prova que confirma el molt que s'han compromès a defensar la seva democràcia i l'estabilitat de Tunísia", va afegir la política italiana.

"Tots els europeus van ser marcats per l'atac del Bardo a Tunísia, perquè, a través de Tunísia, els objectius de l'atemptat van ser la democràcia i la llibertat", va declarar el president del Consell Europeu, Donald Tusk. "La UE està més decidida que mai a enfortir la seva cooperació amb Tunísia davant d'aquesta amenaça terrorista que ens és comuna", va afegir.