Alemanya va recordar amb solemnitat i emoció les víctimes de l'avió de Germanwings en un funeral d'Estat on, més que respostes al detonant de la catàstrofe, es va oferir consol als familiars i es va homenatjar els voluntaris que van actuar d'"àngels" en aquesta tragèdia col·lectiva. Cent cinquanta espelmes idèntiques al costat de l'altar major de la catedral de Colònia van presidir la cerimònia ecumènica, una per cada víctima del sinistre, inclòs el copilot Andreas Lubitz, que va estavellar de manera intencionada l'Airbus 320 que feia el trajecte entre Barcelona i Düsseldorf el 24 de març. Barcelona celebrarà el 27 d'abril una cerimònia d'homenatge a les víctimes com a mostra de dol i acompanyament als familiars i de solidaritat de la societat catalana.

"Va ser una tragèdia que ens va esquinçar el cor, resultat d'un acte sense sentit, però que ens va deixar una lliçó de solidaritat", va resumir el president alemany, Joachim Gauck, expastor protestant i principal orador en un acte al qual va assistir la plana major de la política alemanya, encapçalada per la cancellera Angela Merkel.

"No hi ha paraules per descriure el dolor immens que va provocar aquesta única persona, decidida a arrossegar molts altres a una mort que buscava per a ell mateix", i que "ens confronta amb un acte de destrucció que ens atordeix", va continuar Gauck.

De la mateixa manera que la cap del Govern de Renània del Nord-Westfàlia, Hannelore Kraft, estat del qual és capital Düsseldorf, el president alemany va recordar les víctimes espanyoles -un terç del total- i d'una altra desena de nacionalitats, a més de les alema?nyes.

La cooperació amb què van actuar "des del primer minut" i enmig de la "tragèdia col·lectiva" Alemanya, Espanya i França va ser un exemple "dels vincles i valors" que representen Europa, va afirmar el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, representant d'Espanya a la cerimònia.

"Les simples paraules són massa febles per consolar-los. L'únic que potser els ajudi és la seguretat que no estan sols en aquestes hores de dolor", va dir sobre els familiars el cardenal de Colònia, Rainer Woelki, qui va concelebrar l'ofici ecumènic amb la presidenta de l'Església Evangèlica a ?Westfàlia, Annette Kurschus.

Agraïment als voluntaris

Les paraules de consol es van barrejar amb les d'agraïment a tots els voluntaris que van participar "al límit de les seves forces", va dir Kraft, tant a les tasques de rescat als Alps francesos, com oferint auxili als familiars a l'aeroport de Düsseldorf, a Barcelona o allà on es trobaven.