El rei Felip VI va revocar el dret que tenia la infanta Cristina d'utilitzar el títol de duquessa de Palma de Mallorca, va anunciar la Casa del Rei a darrera hora del dia. La decisió es concreta en un reial decret, signat pel president del Govern, Mariano Rajoy, i pel propi Monarca, que publicarà avui el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE). La germana del Rei era duquessa des de l'any 1997, per decisió del seu pare, el llavors rei Joan Carles I.

La Casa Reial va anticipar la publicació de la norma, datada ahir, sense donar més explicacions sobre els motius de la decisió adoptada pel Monarca. En el seu títol, el decret que avui apareixerà al BOE, molt breu, s'especifica que el seu número és el 470/2015 i que mitjançant ell "es revoca l'atribució a Sa Altesa Reial la Infanta Cristina de la facultat d'usar el títol de Duquessa de Palma de Mallorca".

El text estableix que Felip VI adopta la decisió "de conformitat amb el que disposa l'article 6 del Reial Decret 1368/1987, de 6 de novembre, sobre règim de títols, tractaments i honors de la Família Reial i dels Regents".

A partir de la publicació del decret, la germana menor de Felip VI ja no podrà utilitzar el títol, com tampoc el seu marit, Iñaki Urdangarin, que gaudia de la condició de duc de Palma de Mallorca.

En un altre ordre de coses, el fiscal del cas Nóos, Pedro Horrach, va criticar que el jutge José Castro exigeixi "contrició" la infanta Cristina per accedir a la seva petició de rebaixar la fiança de responsabilitat civil de gairebé 2,7 milions d'euros que li ha imposat com presumpta cooperadora en dos delictes fiscals.

En un escrit registrat al jutjat de Castro per manifestar la seva adhesió al recurs presentat per la defensa de la germana del Rei davant l'Audiència de Palma, Horrach assegura que la negativa de l'instructor a reduir la fiança aplicant l'atenuant de reparació del dany es basa en una interpretació contrària al precepte legal. Com que la Infanta va consignar al desembre 587.413 euros per fer front a una la responsabilitat civil com a beneficiària a títol lucratiu de delictes del seu marit, els seus advocats defensen que se li hauria d'aplicar l'atenuant de reparació del dany.