La mort de tres espanyols ocorreguda a causa d'una allau al Kirguizistan, a l'Àsia Central, eleva a disset els muntanyencs espanyols que han perdut la vida aquest any quan practicaven aquest esport, catorze d'ells a l'estranger i tres a Espanya.

Els tres morts al Kirguizistan són un valencià i dos catalans, es tracta d'Alex V.C., de 24 anys, veí d'Ontinyent (València) i membre de l'Associació Esportiva Pallars; Josep C.C., de 24 anys, veí de Ripoll (Ripollès) i membre del Grup Excursionista i Deportivo Gerundense (GEiEG), i Pol R.V., de 18 anys, veí de Tarragona i membre de l'Agrupació Catalana Colldejou de Promoció Excursionista.

Entre els últims successos més greus en els quals s'han vist involucrats muntanyencs espanyols cap lamentar desaparició o mort de 7 compatriotes als quals van sorprendre al Nepal els terratrèmols d'abril últim quan practicaven senderisme a la vall del parc nacional de Langtang, en l'Himàlaia nepalès i fronterer amb el Tibet.

Els set espanyols, morts o desapareguts eren la catalana Roser Palau, l'aragonès Mixel Pizarro, la càntabra Isabel Ortiz i els asturians Sabino Fernández, Jesús Monteirín, Egidio García i Ángel Hernández Muñiz.

Tots ells estaven entre les 300 persones que van perdre la vida en la vall del parc nacional de Langtang, en l'Himàlaia nepalès i fronterer amb el Tibet, on realitzaven senderisme quan es va produir el sisme de 7,8 graus, el 25 d'abril.

També el passat 1 de gener va morir el basc Fernando Osa, al nevat Ojos del Salado, a la serralada dels Andes argentina, a causa d'un edema pulmonar, després d'estar dues jornades aïllat a uns 6.500 metres d'altitud.

En l'accident ocorregut en la serralada de l'Atles del Marroc, a final de març, van morir dos espeleòlegs espanyols, l'advocat gadità Gustavo Virués, que va morir en caure al fons d'un barranc del canó de Wandrass, en l'Atles marroquí, i el policia nacional José Antonio Martínez, que va perdre la vida després de patir un fort impacte en una cama i al cap.

El 14 d'abril, un mosso d'esquadra va perdre la vida quan practicava alpinisme en el Triangle de Tacul, en el massís del Montblanc, als Alps francesos. El policia autonòmic català va morir al centre hospitalari d'Annecy Genevois, al qual va ser traslladat en estat greu.

A aquests catorze morts a l'estranger se sumen els tres muntanyencs espanyols morts en diferents accidents ocorreguts a Espanya el 2015.

Al gener van morir dos muntanyencs, un madrileny al paratge de Canales Oscuras de la Sierra de Gredos, al terme de Candeleda (Àvila) i un altre, durant el seu trasllat a l'hospital santanderí de Valdecilla després de precipitar-se per un desnivell de 60 metres en una travessia a Fuente Dé.

Finalment, el 2 d'abril va morir un home de 51 anys després de caure a la muntanya quan cobria la ruta entre Núria i el Puigmal, en al Pirineu gironí, amb la seva dona, que va ser rescatada amb diverses fractures.