«Els desenvolupaments a Grècia per ara no han provocat un contagi significatiu. La presa d'accions polítiques en el moment oportú podria ajudar a gestionar aquests riscos si es materialitzen», assegura l'FMI en un informe que analitza l'estat de l'economia mundial. L'organisme internacional adverteix, també, que l'augment de la prima de risc en alguns països de l'Eurozona «redueix» l'efecte positiu de la recuperació econòmica i crea també «alguns riscos que ressorgeixin les tensions financeres».

Per tot plegat, l'FMI recomana que es mantingui una política monetària «acomodativa» per «continuar donant suport a l'activitat econòmica i augmentar la inflació cap als nivells buscats».

«El contagi a nivell mundial és limitat, és alguna cosa reconfortant (...) El que hem vist des de dilluns de la setmana passada (quan es va anunciar el referèndum sobre la proposta dels creditors), són petites proves de resistència en l'economia de l'euro», va explicar Olivier Blanchard, economista cap del FMI, en presentar l'actualització de l'informe de «Perspectives Econòmiques Globals».

Blanchard va dir en la roda de premsa que «l'ocorregut en els últims deu dies és el que molts havien previst: baixades de les borses i lleugeres pujades de les primes de risc en la perifèria de l'euro», però no «greus» esdeveniments. Va recordar, a més, que el Producte Interior Brut (PIB) de Grècia suposa menys del 2 % de la zona euro i amb prou feines 0,5 % de l'economia global.

«Això, ens fa pensar que si les coses van malament a Grècia, no tindrà grans conseqüències» per a la resta del món.

No obstant, va precisar que «hi ha pocs dubtes que Grècia està patint i podria patir més fins i tot sota un escenari de sortida desordenada de l'euro».

Blanchard, que deixarà el seu càrrec com a economista cap de l'FMI, va assenyalar que la situació de Grècia és un indicador que el paisatge després de la gran crisi de 2008 és el d'un món marcat per alts nivells de deute.