Després de la dràstica reducció en la propagació de la sida i la seva detenció en alguns casos, les Nacions Unides van fixar un nou gran repte per a la salut mundial: eradicar per complet aquesta malaltia abans de 2030. Segons va dir ahir el secretari general de l'ONU, Ban Ki-moon a la capital d'Etiòpia, el món ha aconseguit complir el seu sisè Objectiu del Mil·lenni, que consistia a aturar i revertir l'epidèmia, per la qual cosa ara és moment de donar un nou pas i «acabar amb ella». «La nostra nova promesa és acabar amb la sida mitjançant la construcció d'un futur sostenible, equitatiu i saludable per a tots», va assegurar durant la presentació d'un informe sobre balanç i previsions de l'agència de Nacions Unides encarregada d'aquest assumpte, ONUSIDA.

Segons aquest informe, el 2014, el VIH encara afectava 37 milions de persones a tot el món, si bé les noves infeccions es van reduir en un 35% i les morts relacionades van caure un 41%.

Segons Ban Ki-moon, l'epidèmia està minimitzada a 83 països -el 83% dels malalts-, inclosos alguns de tan afectats com l'Índia, Kenya, Moçambic, Sud-àfrica i Zimbàbue. D'altra banda, l'epidèmia també ha augmentat prop d'un 20% en altres 56 països. Un altre dels grans assoliments aconseguits en els últims anys ha estat la reducció del preu dels retrovirals. «Avui dia, quinze milions de persones reben tractament del VIH per salvar les seves vides. Rics o pobres, el dret a la sanitat és de tots», va afegir el responsable de l'ONU.