El ple del Congrés va aprovar ahir la reforma de la llei de l'avortament per impedir que les menors d'edat interrompin el seu embaràs sense permís dels pares, tal com havia proposat el PP. Tanmateix alguns diputats populars van votar en contra o es van abstenir. Pràcticament tota l'oposició va rebutjar la modificació legislativa, que, de totes maneres, els conservadors van aconseguir fer prosperar gràcies a la seva majoria parlamentària i el suport d'Unió -UPN es va abstenir- per continuar la tramitació al Senat.

Quan el ple es va haver de pronunciar sobre el dictamen de la comissió de Sanitat, els diputats del Partit Popular Lourdes Méndez, Eva Durán, José Eugenio Azpiroz i Antonio Gutiérrez Molina van votar-hi en contra, i Javier Puente es va abstenir. A causa d'aquest trencament de la disciplina de grup, seran sancionats pels òrgans pertinents de la seva formació.

No obstant això, en la votació posterior com a projecte de llei orgànica, Azpiroz va donar-hi suport i només Gutiérrez Molina va mantenir el seu vot en contra. Per la seva banda, Puente, Méndez i Durán van optar per abstenir-se. Méndez va precisar a la premsa que s'havia abstingut en aquesta segona ocasió "per error", ja que la seva intenció era votar en contra.

El portaveu del grup popular al Congrés, Rafael Hernando, va assegurar que estava "enormement satisfet" per la "disciplina i unitat" mostrada pel PP i va restar importància als vots discordants.

Finalment, la cambra baixa va rebutjar totes les esmenes i va donar suport al dictamen de la comissió -que respecta íntegrament la proposició original del PP- per 180 vots afirmatius, 140 vots negatius i 3 abstencions. El projecte de llei orgànica, en canvi, va tirar endavant amb 186 vots a favor, 136 en contra i 4 abstencions. PSOE, Esquerra Plural, PNB, UPyD, Amaiur, ERC i BNG van reclamar insistentment la retirada de la reforma, que consideraven "innecessària", "electoralista" i que aboca les joves a avortar "sense garanties jurídiques ni sanitàries".

La diputada del PP Marta González va defensar-la perquè, va dir, aquest és el punt de la llei vigent (2010) que "més preocupació" ha causat entre la ciutadania, a l'espera, va dir, que el Tribunal Constitucional resolgui el recurs que diputats populars van presentar contra diverses qüestions. "Creiem imprescindible retornar als pares i mares els capacitats de recolzar a les seves filles en aquest moment tan delicat de les seves filles", va recalcar.

La portaveu del PSOE, Ángeles Álvarez, va considerar que la reforma "condemna a les joves a una maternitat imposada o un avortament insegur", i que el PP les "ataca" i "abandona". Va retreure que el ministre de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Alfonso Alonso, hagués "fugit" i no s'hagués esperat al debat d'una reforma que "reprimeix a les dones", quan sí que havia estat present, moments abans, en el de la llei de protecció de la infància. Álvarez va dir també que esperava que la "anècdota" sobre les discrepàncies de vot en el PP "no distregui" del que veritat importa. Va voler precisar que la llei actual garanteix que els pares tinguin coneixement de la situació de la menor embarassada abans de prendre una decisió, excepte en el cas que hi hagi violència intrafamiliar, amenaces, coaccions, desarrelament o desemparament, entre altres conflictes. Igualment va instar la portaveu del PP a explicar, per exemple, quina solució es donarà a una menor el progenitor de la qual consideri l'embaràs una deshonra. "Aquests éssers existeixen i, generalment, són violents", va argumentar. Segons Álvarez, és "gravíssim" que "no existeixin garanties processals" perquè les joves recorrin la decisió dels seus pares en un termini que els permeti avortar abans de les 14 setmanes de termini que la llei exigeix.

En el cas de CiU, els diputats de Va unir van anunciar que recolzarien la reforma, mentre que Convergència, que ha deixat llibertat de vot, ha insistit que la modificació legislativa "no protegeix" a les menors desemparades. L'Esquerra Plural va acusar el PP de "mentir" sobre aquesta reforma, i el PNB va advertir que la iniciativa era "innecessària, perjudicial i de consum intern". Per UPyD el "mèrit" del PP és posar d'acord a l'oposició en trencar "un consens". El BNG va recordar que el 90% les menors d'aquesta edat que avorten estan acompanyades dels seus pares; i el 10% no ho fa de manera justificada. ERC va afirmar que es tractava d'una reforma "arbitrària" i Amaiur que, a partir d'ara, les dones seran menys lliures.