Un atac suïcida que va causar almenys 19 morts i més de 30 ferits va tornar a tenyir de sang l'Afganistan, en moments en què el Govern i els talibans feien passos per apropar-se amb un procés de diàleg que va començar formalment fa dues setmanes i que ahir va posar en dubte l'Executiu. En una confirmació que a l'Afganistan li falta molt fins al final del conflicte, un suïcida va acabar amb la vida d'una vintena de persones en un basar de la província nord-occidental de Faryab, el que va suscitar la condemna enèrgica del Govern i del president, Ashraf Gani.

El portaveu de la policia provincial de Faryab va explicar que almenys 19 persones van perdre la vida i 32 van resultar ferides després que un atacant suïcida fes detonar les bombes que portava amb ell al mercat central del districte de Almar, al migdia. Tots els morts van ser civils, segons el portaveu policial, que va afegir que diversos ferits es troben en estat greu i van ser traslladats a hospitals.

L'atac es va produir després que dimarts les forces afganeses confirmessin la mort de deu insurgents, entre ells dos uzbeks, en combats en aquest mateix districte. L'Exèrcit i els talibans mantenen des de fa un mes combats en sis dels 13 districtes d'aquesta província.

Mal moment

Els insurgents no havien reivindicat a l'hora de tancar l'edició l'autoria de l'atac, que arriba en un moment en què el país començava a veure una mica de llum en un conflicte permanent des de la invasió del país el 2001 per part dels Estats Units, que va posar fi al règim talibà.

En una declaració posterior a l'atemptat, Gani va condemnar sense pal·liatius l'«atac terrorista» perpetrat pels «enemics del poble afganès», i va traslladar el seu condol als familiars de les víctimes. Més enllà va arribar el cap de Govern de l'Afganistan, Abdul·là Abdul·là, que va suggerir que l'atac no mostra «intencions positives» per part dels insurgents i li fa replantejar-se la política de pau de l'Executiu.