La Fiscalia es querella contra Matas per frau en l'adjudicació d'un hospital

Anticorrupció acusa 8 persones de prevaricació, falsedat documental i frau a l'administració

24.07.2015 | 07:13

El fiscal anticorrupció Pedro Horrach va presentar una querella contra l'expresident del Govern balear Jaume Matas, el president de la constructora OHL, Juan Miguel Villar Mir, i sis persones més per la presumpta corrupció en l'adjudicació de l'hospital Son Espases de Palma.
La resta de querellats són l'exconsellera de Salut balear Aina Castillo, l'exdirector general del Servei de Salut Sergio Beltrán, el propietari de la consultora Global PM, Jesús Peinado, l'assessor d'aquesta societat Luis Francisco Piña, el director d'hospitals d'OHL José Magán i l'exgerent del PP Fernando Areal, cunyat de Matas.
La querella, fruit d'una investigació iniciada pel fiscal l'any passat, atribueix als vuit ex responsables públics i gestors empresarials delictes de prevaricació, falsedat documental i frau a l'administració. El suposat tripijoc en l'adjudicació de Son Espases, la major obra pública duta a terme a Balears amb un pressupost inicial de gairebé 780 milions d'euros, va ser objecte a principis d'aquest any d'una comissió d'investigació al Parlament balear.
«El major concurs públic de les Balears va ser manipulat i pervertit per ordre de Jaume Matas, que tenia un control absolut sobre el mateix», sosté Horrach, que destaca que malgrat que els imputats Castillo i Beltrán han col·laborat aportant nombroses dades, encara queda per aclarir una qüestió clau: «si es van sol·licitar i van abonar comissions o suborns».
Abans del seu relat dels fets, el fiscal resumeix que Matas va dirigir «maniobres criminals fraudulentes per manipular el concurs amb finalitats espúries» ocultes sota «una falsa aparença de correcció i pulcritud», i per a això va utilitzar subordinats com a «titelles complaents» que una vegada usats com a «escut protector» van ser «abandonats sense escrúpols».
Exposa que Matas, que havia anunciat abans de concórrer a les eleccions de 2003 on pensava construir un nou hospital a empresaris constructors de l'illa, va determinar la contractació de la consultora Global PM per valorar les ofertes que es presentessin al concurs convocat a finals de 2005 i així manipular-lo.
Per a això, va ordenar a Castillo la posada en marxa d'un procediment negociat sense publicitat que va ser «una absoluta simulació», indica Horrach, qui fa un detallat relat de la forma en què es va manipular el procés perquè semblés que hi havia informes independents per facilitar la decisió de la mesa de contractació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema