El port xinès arrasat per explosions acull 700 tones de cianur de sodi

Uns 1.800 contenidors danyats per les deflagracions de dimecres contenien químics tòxics

18.08.2015 | 07:17
Milers de cotxes s´han vist afectats per les massives explosions de dimecres passat.

El Govern xinès va confirmar l'existència d'almenys 700 tones de cianur de sodi al magatzem del port de Tianjin (nord) en el qual dimecres passat es van produir dues massives explosions, fet que amenaça el benestar de la ciutat i posa l'Executiu del país en un nou compromís. El tinent d'alcalde de Tianjin, Zhang Tingkun, va ser qui va revelar que el cianur està present en una àrea de 100.000 metres quadrats al voltant de la terminal de contenidors on es van produir les deflagracions, que van causar 114 morts i 70 desapareguts.
Uns 18.000 contenidors van resultar danyats per les explosions i, entre ells, almenys 1.800 contenien químics tòxics com cianur de sodi, mentre no hi ha informació oficial sobre la resta. El cianur, que no és combustible però produeix un gas inflamable en contacte amb l'aigua o l'aire humit, és altament tòxic si és ingerit o inhalat, encara que no sol romandre molt temps a l'aire, l'aigua o la terra, ja que es s'evapora i dispersa ràpidament.
Ma Jun, fundador de l'Institut Públic d'Afers Mediambientals, va explicar que «per eliminar el cianur cal prendre mesures que depenent d'on estigui: és imprescindible que els contenidors intactes del químic siguin traslladats a algun lloc segur». «I els que estiguin danyats han de ser segellats per evitar que es filtri més quantitat a l'aire, a terra i a l'aigua», va afegir.
L'Administració Estatal Oceànica de la Xina va anunciar que ha detectat restes de cianur de sodi en aigües prop del port de Tianjin, encara que va afirmar que les quantitats trobades no suposen una amenaça per a l'ecosistema marí.
Mentrestant, l'alcalde de Tianjin, He Shushan, va anunciar que el govern municipal espera retirar aviat la major part de les 700 tones, però el pronòstic de pluges a Tianjin pot dificultar les tasques. Bao Jingling, el cap de grup d'emergència del buró de protecció del medi ambient de Tianjin, va assegurar que «tenim un pla i estem vigilant atentament la possibilitat de precipitacions».
La confirmació que els contenidors contenen cianur de sodi és una galleda d'aigua freda per als residents de la zona nova del port de Tianjin, que fa dies que es queixen de la falta d'informació.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema