En una operació gairebé sense precedents, les autoritats italianes han rescatat 4.400 immigrants en només 24 hores quan navegaven a la deriva cap al canal de Sicília. Però el drama de la immigra?ció no s'atura, i ahir mateix la central de la Guàrdia Costanera italiana va rebre tres noves trucades d'auxili procedents de barcasses. Durant tot el dissabte i la matinada d'ahir, la Marina, la Guàrdia Costanera i la Guàrdia de Finança italianes, juntament amb els vaixells de les operacions europees, van portar a terme una de les operacions més intenses dels últims mesos per tal de localitzar 22 embarcacions, 16 llanxes pneumàtiques i 6 barcasses, enfront de les costes de Líbia.

Un cop acabades totes les operacions de rescat es van comptabilitzar un total de 4.400 immigrants, que actualment viatgen a bord de diverses embarcacions i s'espera la seva arribada a diversos ports italians en els pròxims dies.

Pràcticament totes les embarcacions van salpar des de les costes de Líbia alhora en la nit de divendres a dissabte i van trucar a la central de la Guàrdia Costanera italiana quan estaven ja a unes 20 o 30 milles aproximadament de les costes africanes.

En l'operació de rescat van participar embarcacions de la Guàrdia Costanera, Guàrdia de Finança i la Marina, així com el vaixell noruec Siem Pilot i l'irlandès Li Niamh, que participa actualment en el dispositiu europeu Tritó i el vaixell britànic Enterprise de la nova operació europea, Eunavfor Med. Un primer grup ja ha arribat durant la nit a l'illa de Lampedusa, la més propera a les costes africanes, mentre que avui ja s'han preparat els ports sicilians de Trapani, Palerm, Augusta, Pozzallo, Messina i Catània per rebre a la resta d'immigrants.

D'aquests, 935 són al vaixell noruec Siam Pilot, que arribarà avui a Càller, a l'illa de Sardenya, per facilitar l'arribada de la resta dels immigrants als ports sicilians. La patrullera Fiorillo de la Guàrdia Costanera va ser l'encarregada de socórrer 580 i 500 més per la ?Guàrdia de Finança, que anaven a bord de diverses embarcacions.

Però l'arribada d'immigrants no s'atura, i la Guàrdia Costanera va comunicar que després d'acabar aquesta operació van rebre tres trucades d'auxili, per la qual cosa han desviat tres vaixells mercants situats a la zona per donar assistència als immigrants.

Durant tota la jornada d'ahir estaba previst que arribés a Vivo Valentia, a Calàbria (sud d'Itàlia), un vaixell de Metges Sense Fronteres amb 311 immigrants rescatats en els últims dies, entre aquests set dones, un nadó de poques setmanes i 20 menors no acompanyats. Mentre s'espera el desembarcament d'aquestes 4.400 persones, la Policia i les fiscalies italianes treballen per localitzar els traficants que viatjaven barrejats amb els immigrants. De moment ja s'han arrestat res egipcis i un palestí al ser identificats com els traficants que viatjaven a la barcassa dels 287 immigrants que van arribar dissabte al port de Palerm.

Dijous passat ja van ser arrestats sis egipcis, també després de ser acusats pels immigrants, que van explicar que portaven desenes de persones als cellers i els impedien sortir si no pagaven una nova quantitat de diners.

Amb aquesta nova onada ja es poden sumar 110.000 immigrants arribats a Itàlia per la Mediterrània des de principi d'any i 89.000 continuen en estructures italianes.