Itàlia, Alemanya i França van demanar «una forta resposta europea» davant la crisi migratòria i que la Unió Europea (UE) arribi a un acord sobre la distribució equitativa de refugiats. Aquestes demandes apareixen en un document subscrit pels caps de les diplomàcies d'Itàlia, Paolo Gentiloni; Alemanya, Frank-Walter Steinmeier, i França, Laurent Fabius, segons un comunicat del Ministeri italià d'Afers Exteriors. «Davant l'empitjorament del drama migratori al qual estem assistint aquests dies, els ministres d'Afers Exteriors d'Itàlia, Alemanya i França han signat un document ampli en el qual demanen una forta resposta europea a la crisi», explicava la nota. Va assenyalar que aquest document «posa en relleu que, tenint en compte les limitacions i deficiències clarament mostrades per l'actual sistema europeu de normatives en matèria d'asil creat ja fa 25 anys, cal revisar el seu contingut i la seva actualització». El text ha estat lliurat a l'alta representant de la Unió Europea per a la Política Exterior, Federica Mogherini. efe/Ddg roma

Almenys 12 refugiats sirians -cinc d'ells nens- van morir ofegats de matinada en intentar arribar a l'illa grega de Kos des de la costa de Turquia en dues embarcacions. Una llanxa que va sortir d'Aspat, prop de Bodrum, al sud-oest de Turquia, amb 12 refugiats sirians a bord, es va enfonsar abans d'arribar a l'illa de Kos. La guàrdia costanera turca va poder rescatar quatre persones amb vida.

A la mateixa zona es va enfonsar una altra embarcació que havia sortit d'Alihoca, també prop de Bodrum, amb sis persones a bord de les quals quatre -una dona i tres nens- van morir. Les altres dues persones van aconseguir arribar a la costa gràcies al fet que portaven armilles salvavides.

Per altra banda, la policia austríaca va interceptar a Viena una furgoneta que transportava 24 refugiats afganesos a la cambra de càrrega, les portes i finestres de la qual havien estat soldades. La troballa va tenir lloc la nit de dilluns i no es descarta que l'acció policial hagi salvat la vida d'aquestes persones, majoritàriament joves de 16 i 17 anys, ja que hi havia risc d'asfíxia perquè gairebé no entrava aire.

«Els joves estaven en part estirats uns sobre els altres, hi havia molt poc espai», va explicar el portaveu policial Thomas Keiblinger. El conductor del vehicle, un home de 30 anys, va sortir fugint però va ser finalment arrestat per la policia.

Aquesta acció policial forma part de l'operació llançada ?diumenge passat per un temps indefinit pel Ministeri d'Interior per intentar controlar pràcticament tots els vehicles susceptibles de dedicar-se al tràfic il·lícit de persones. Les mesures es van prendre després que dijous passat es descobrís 71 refugiats morts en un camió nevera abandonat a l'est d'Àustria.

Paral·lelament, milers de persones es van reunir prop de l'estació de trens de l'Oest (Nyugati) de Budapest, convocats per protestar contra els plans del Govern conservador d'endurir les lleis d'immigració, que entre d'altres preveuen penes de fins a tres anys per creuar il·legalment la frontera.

El grup de voluntaris Migration Aid, que ajuda des de setmanes els milers de refugiats que es troben a la ciutat, havia convocat la marxa, assegurant que el Govern conservador «causa por amb les seves mesures que no ofereixen solucions a llarg termini».

L'executiu del primer ministre Viktor Orban va anunciar la setmana passada diversos projectes de llei per penar amb fins a tres anys de presó creuar il·legalment la frontera, la creació de zones de trànsit tancades a la frontera i la mobilització del exèrcit en la defensa de les fronteres. Una altra llei permetrà la policia entrar en immobles particulars «en situacions de crisi causades per la immigració massiva».

Bulgària avança en la construcció d'un filat al llarg de la seva frontera amb Turquia per frenar l'arribada massiva de refugiats i calcula que la meitat d'aquesta estarà instal·lada abans del proper hivern, va explicar la ministra búlgara d'Interior, Rumyana Bachvarova. Davant el Parlament, Bachvarova va indicar que s'acaba de completar la construcció d'un tram de 20 quilòmetres de longitud, que se -sumen als 30 quilòmetres ja existents.