Aylan Kurdi, el nen sirià-kurd de tres anys la mort del qual durant el trasllat en embarcació de Turquia a Grècia l'ha convertit en tot un símbol de la tragèdia dels refugiats de l'Orient Mitjà, va ser enterrat a la seva ciutat natal de Kobani, al nord de Síria. La família Kurdi va escapar d'aquesta ciutat, assetjada durant mesos pel grup gihadista Estat Islàmic, en un intent d'emigrar al Canadà, on viu una tia del petit.

Aylan, el seu germà i la seva mare es trobaven entre els dotze sirians que van morir ofegats al mar Mediterrani fa tres dies, després de sortir de la ciutat turística turca de Bodrum. Els cossos d'Aylan, el seu germà i la seva mare van ser traslladats a Istanbul dijous a la nit per una companyia aèria turca i d'allà van ser traslladats a Sanliurfa, a l'extrem sud de Turquia.

Els cossos van ser portats a Suruc, una ciutat turca fronterera amb Kobani, sota estrictes mesures de seguretat i acompanyats pel pare, Abdullah Kurdi, que va renunciar a continuar el seu viatge fins al Canadà, tot i haver estat convidat oficialment per les autoritats d'aquest país nord-americà.

Oficials del departament turc d'Immigració i psicòlegs van acompanyar el pare i vehicles policials van escortar el comboi fins al pas fronterer de Mursitpinar, on els cossos van abandonar Turquia per seguir fins a Kobani.

El pare va agrair a les autoritats turques la seva ajuda i va assegurar estar «molt trist», encara que es va mostrar incapaç de parlar més en aquests moments. «Com a pare que ha perdut els seus fills, l'únic que vull és que s'acabi aquest dolor i s'acabi la guerra a Síria», va manifestar.

Alguns diputats turcs dels principals partits a l'oposició, el Partit Republicà del Poble (CHP) i el Partit Democràtic dels Pobles (HDP) van acudir a l'enterrament a Kobani acompanyant el comboi.

Per altra banda, uns 40 immigrants es troben desapareguts després del naufragi d'una llanxa pneumàtica en la qual navegaven davant de la costa de Líbia, segons van explicar alguns dels 91 supervivents al personal de l'Organització Internacional per a les Migracions (OIM).

El testimoni

Els 91 immigrants van ser rescatats durant la matinada per la Guàrdia Costanera italiana quan es trobaven a bord d'una llanxa pneumàtica que estava gairebé enfonsada i van assegurar que a bord hi viatjaven entre 130 i 140 persones, i que moltes s'haurien ofegat.

La Guàrdia Costanera va explicar posteriorment que va efectuar tasques per localitzar els possibles desapareguts i els supervivents van ser acompanyats a l'illa italiana de Lampedusa.

En un altre rescat efectuat durant la matinada es van socórrer altres 104 immigrants, entre ells una dona que va donar a llum un nen a l'embarcació de la Guàrdia Costanera. Tant la mare com el nadó estan en bones condicions i ahir van desembarcar a Lampedusa.

Aquests dos últims rescats se sumen a les 12 operacions efectuades en les darreres 36 hores al Canal de Sicília i que van concloure amb un total de 2.912 immigrants rescatats.