El grup terrorista Estat Islàmic (EI) ha dinamitat 3 emblemàtiques torres funeràries a la ciutat arqueològica de Palmira, al centre de Síria, va confirmar el director general d'Antiguitats i Museus, Mamum Abdelkarim. El director va assegurar que residents d'aquesta ciutat, així com les imatges per satèl·lit captades aquest mes de setembre per la Universitat nord-americana de Boston, confirmen que els extremistes van fer volar pels aires tres de les torres més importants de Palmira.

Abdelkarim va destacar «el valor històric d'aquests monuments funeraris», que es remunten a diferents períodes que van des de ?l'any 44 fins al 103 dC. Una de les torres és la tomba de Ketut, construïda l'any 44 dC; i la segona, aixecada l'any 83, acull les restes de Gemlik i es trobava en «molt bones condicions de conservació», segons Abdelkarim. Finalment, la tomba del Déu Bel, de l'any 103 dC, comptava amb quatre plantes, totes elles en un «excel·lent estat de conservació», segons el director.

La font no va informar sobre la data de la destrucció ni va oferir més detalls de l'estat actual de les altres construccions arqueològiques ubicades a la ciutat.

El director de l'Observatori Sirià de Drets Humans, Rami Abdelrahman, va confirmar la destrucció de les tres torres, encara que va especificar que van ser atacades per l'EI al mateix temps que el temple de Bel. Fa quatre dies, l'ONU va confirmar la destrucció de l'edifici principal de Bel, el segon temple de Palmira que els extremistes van atacar a l'agost, després de fer-se amb el control total de l'àrea arqueològica el passat mes de maig.

L'EI va dinamitar l'històric temple de Bel a Palmira el 23 d'agost, després d'haver col·locat gran quantitat d'explosius al monument de 2.000 anys d'antiguitat.