El president de França, François Hollande, va moure ahir fitxes en la crisi dels refugiats que arriben a Europa amb l'anunci que estendrà les operacions militars contra el grup Estat Islàmic a territori sirià.

En la tradicional conferència de premsa que cada sis mesos ofereix en el Palau de l'Elisi, Hollande va declarar que les Forces Armades franceses realitzaran vols de reconeixement a Síria per preparar eventuals atacs aeris contra les milícies yihadistes de l'Estat Islàmic en aquest país.

Des de fa un any, l'aviació francesa operava contra aquest grup terrorista a l'Iraq amb caces Rafale i Mirage 2000 i un contingent de més de 700 efectius.

Però els caces francesos no han estès fins ara els bombardejos a Síria -com sí fa Estats Units-, on oficialment París es limitava a enviar armes i equips de telecomunicacions als rebels.

«He decidit que des d'avui hi haurà vols de reconeixement, en col·laboració amb la coalició internacional. A continuació, segons la informació que recol·lectem, estarem preparats per bombardejar», va dir el cap d'Estat francès.

Els que ja ho han fet són els militars britànics. El primer ministre del Regne Unit, David Cameron, va admetre ahir al Parlament que el seu Govern va autoritzar un atac amb avions no tripulats en sòl sirià en el qual van morir dos combatents britànics del grup gihadista Estat Islàmic (EI).

L'objectiu principal dels drons de la Real Força Aèria britànica era Reyaad Khan, un jove nascut a Cardiff (Gal·les) de 21 anys que va aparèixer fa un any en vídeo de l'EI en el qual demanava a altres joves occidentals que s'unissin al grup armat.

En l'atac, executat el 21 d'agost contra un vehicle que viatjava a l'àrea d'Al Raqa, a Síria, van morir a més altres dos combatents yihadistes, un d'ells Ruhul Amin, de 26 anys, nascut en la localitat escocesa d'Aberdeen.

El conservador Cameron va argumentar davant els diputats que Khan havia planejat atemptats en el Regne Unit i que el bombardeig va ser «necessari i proporcionat per a la legítima defensa» del país.