El PP, gràcies a la seva majoria absoluta, va aconseguir ahir que la Junta de Portaveus del Congrés doni el seu vistiplau a la tramitació exprés de la reforma de la Llei Orgànica del Tribunal Constitucional (TC), que podrà estar aprovada abans que finalitzi aquest mes, malgrat el rebuig de tota l'oposició. La Junta de Portaveus va acordar incloure en la sessió plenària de dimecres que, després del debat de Pressupostos, la presa en consideració de la proposició de llei del PP, que planteja modificar la Llei Orgànica del TC per dotar a l'alt tribunal de potestat per fer complir les seves resolucions i sancionar càrrecs públics que no facin cas les seves sentències. D'aquesta manera, la reforma s'aprovarà en la següent sessió plenària, el dimarts 29 de setembre, abans que acabi la legislatura, com volia el Govern. El PP, a través del seu portaveu al Congrés, Rafael Hernando, va tornar a defensar la iniciativa com a legítima, democràtica i oportuna perquè aquells que «volen trencar la sobirania de l'Estat sàpiguen que no poden vulnerar la Constitució sense que això tingui conseqüències».

L'oposició s'oposa també a la seva tramitació urgent, encara que la Mesa i la Junta del Congrés van rebutjar el recurs que van presentar contra la decisió de la setmana passada del president de la Cambra, Jesús Posada , de qualificar la iniciativa per poder tramitar-la de manera urgent.

El recurs es va rebutjar amb quatre vots en contra (els del PP) i un a favor (PSOE), ja que Posada va decidir no participar en la votació en tractar-se d'un assumpte que l'afectava personalment.

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, va assegurar ahir que no hi ha raons «amagades ni fosques» en la reforma de la llei orgànica del Tribunal Constitucional (TC) que proposa el PP.

Va dir que «els que estimen tant la democràcia» haurien de «començar per complir l'obligació de qualsevol demòcrata, que és complir les lleis i cuidar l'interès general i no dedicar-se a generar conflictes entre els espanyols i els catalans».

«A qui li pot preocupar que el TC tingui capacitat i facultats per fer complir les seves sentències? M'imagino que només a qui no vol que es compleixin», va recalcar Català. Va posar èmfasi en què no hi ha raons «amagades ni fosques» en la reforma, la fi de la qual és «tan raonable» com «enfortir» el TC i «dotar-lo de capacitats» per «garantir» que es compleixin les seves resolucions.