L'ONU va confirmar ahir que prop de 8.000 persones han mort en un any i mig de conflicte separatista a l'est d'Ucraïna i que en aquesta crisi segueix influint de forma determinant Rússia, «des d'on arriben armes sofisticades i combatents estrangers».

Segons un informe de l'Oficina de Drets Humans de Nacions Unides, un altre dels fets que més preocupa a la comunitat internacional és que «Rússia continuï enviant» combois amb suposada càrrega humanitària, «sense el consentiment ni la inspecció d'Ucraïna, i sense que el seu destí exacte i contingut puguin ser verificats».

La Unió Europea va optar per dictar sancions econòmiques i polítiques contra Rússia per la seva intervenció en aquest conflicte. Segons les dades de l'ONU, documentats pels seus observadors de drets humans en el terreny, unes 17.800 persones han resultat ferides, a més de les víctimes mortals.

El conflicte enfronta les forces governamentals i milícies afins amb entitats rebels de les regions orientals de Donetsk i Lugansk. Ambdues parts segueixen protagonitzant «enfrontaments diaris» tot i un alto el foc acordat el febrer passat.

Malgrat aquest acord, el nombre de víctimes s'ha duplicat en els últims tres mesos analitzats, entre mitjans de maig i agost passats, i van arribar als 105 morts i 308 ferits, comparats amb 60 i 120, respectivament, en els tres mesos anteriors.

Retirada parcial

Des de l'ONU s'ha verificat que la retirada de l'armament pesat a què les parts combatents es van comprometre s'ha realitzat només parcialment i que tant els grups armats com l'Exèrcit ucraïnès continuen utilitzant morters, canons, obusos, tancs i sistemes de llançacoets múltiples.

La majoria de víctimes civils es registren a les àrees controlades pels grups rebels, on segueixen vivint uns tres milions de persones.

Referent a tot aquesta situació, Nacions Unides va criticar fermament que tot i els procediments virtuals creats per facilitar els permisos que autoritzen el pas d'àrees rebels a zones sota control oficial, «el Govern continua restringint severament la llibertat de moviment».

«A causa de les llargues cues i llocs de control, la gent està obligada a romandre en les àrees on es corre el risc de bombardejos durant perllongats períodes», denuncia l'ONU en el seu informe publicat.

En altres casos, afegeix, aquells que volen sortir d'aquests territoris poden buscar camins alternatius que els exposen a l'explosió de mines i altres artefactes explosius sense detonar.

Al Govern ucraïnès també se li qüestiona per «el patró persistent de detencions incomunicat», casos de tortures i maltractaments, així com la violació dels procediments.

A les àrees rebels també s'han verificat que continuen diverses violacions dels drets humans, sobretot en casos d'assassinats, raptes, violència sexual, treball forçat i extorsions.