Almenys 13 refugiats sirians -entre els quals sis menors- van morir ahir en enfonsar-se el bot pneumàtic en què viatjaven després de topar amb un vaixell de passatgers turc en aigües de l'Egeu. Fruit de l'accident, un total de 13 persones més van ?desaparèixer. Segons van informar l'agència Dogan, els refugiats havien marxat de la localitat turca d'Ayvacõk en direcció a l'illa grega de Lesbos, un viatge amb final tràgic quan un ferri turc va xocar amb la seva llanxa, on viatjaven 46 persones a bord.

Els serveis de rescat turcs, amb l'ajuda d'un helicòpter de l'agència europea Frontex, van poder rescatar un total de 20 persones amb vida, mentre que diverses embarcacions de la guàrdia costanera turca i dos helicòpters van romandre durant el dia d'ahir al lloc dels fets per trobar els desapareguts.

No va ser l'únic naufragi registrat ahir. En aquest sentit, un total de 26 persones van desaparèixer després de naufragar a primeres hores del matí davant les costes de l'illa grega de Lesbos, a l'Egeu oriental. La ?guàrdia costanera va poder rescatar vint persones del total de 46 que anaven a bord del bot pneumàtic, que en aquell moment es trobava localitzat a l'altura de l'aeroport de Lesbos, als afores de la capital.

Segons informacions dels mitjans locals, no confirmades oficialment, a bord de l'embarcació hi anaven nou nens de menys de 12 anys i al voltant d'una dotzena de dones. Pel que sembla, segons apunten els primers indicis, l'embarcació va bolcar per l'onatge causat per un vaixell que havia passat molt a prop.

La d'ahir és la segona tragèdia amb refugiats i immigrants que es va registrar a les costes de Lesbos en menys de 24 hores. Dissabte, una nena de cinc anys va morir i 13 persones més van desaparèixer en enfonsar-se un llanxa amb 26 persones a bord.

La promesa dels Estats Units

Per la seva banda, els Estats Units van mostrar ahir la seva intenció de rebre uns 15.000 refugiats més dels previstos durant el 2016 i a arribar als 100.000 en el transcurs del 2017, segons va anunciar el secretari d'Estat, John Kerry, des de Berlín. Segons va dir, el propòsit del seu Govern és el d'acollir el proper any fins a 85.000 refugiats de tot el món en lloc dels 70.000 actuals.

El secretari d'Estat estatunidenc va agrair la "generositat exemplar" mostrada pel Govern d'Angela Merkel respecte a l'acollida de refugiats, i va assenyalar que el seu país ha de atenir-se "a la estrictes normes de seguretat" establertes després dels atemptats de l'11 de setembre de 2001.

Refugiats sense sostre

Una onada d'atacs incendiaris en diferents punts d'Alemanya, ocorreguts al llarg del passat cap de setmana, ha deixat inhabilitats diverses instal·lacions i pavellons esportius destinats a albergar a centenars de refugiats. El ministre alemany de Justícia, Heiko Maas, va expressar la seva preocupació pels atacs contra instal·lacions: "Cada atac incendiari contra un centre d'asilats és un atemptat a tots nosaltres, un atemptat contra la nostra societat", va recalcar.