El líder de Syriza i guanyador de les eleccions a Grècia, Alexis Tsipras, va assegurar que l'objectiu prioritari dels seus primers mesos de Govern serà restablir l'estabilitat econòmica i el funcionament dels bancs. Tsipras va fer aquestes declaracions en una reunió amb el seu partit en què va fer un balanç de les eleccions anticipades celebrades diumenge, en què Syriza va aconseguir la victòria amb el 35,47% dels vots i 145 diputats.

El líder d'esquerres va afegir que, un cop assumit el Govern, serà també de màxima prioritat començar la renegociació del deute i avançar en les reformes "importants" que queden per davant, com les lleis relacionades amb la lluita contra la corrupció. "La societat ha de sentir que s'ha restablert la justícia", va dir Tsipras.

El líder de Syriza es va convertir per segona vegada en primer ministre de Grècia, només un mes després d'anunciar la seva dimissió després de la signatura del tercer rescat. "Juro que aplicaré la Constitució i les lleis i que treballaré sempre per a l'interès general del poble hel·lè", va ser la fórmula que va usiar Tsipras davant el president de la República, Prokopis Pavlopulos, durant la breu cerimònia.

Igual que ho va fer el 26 de gener, després de les primeres eleccions en les quals va sortir victoriós Syriza, Tsipras tampoc va prestar jurament pel ritu religiós, com és tradicional a Grècia, sinó que ho va fer pel procediment civil. El 35,47% dels vots i els 145 escons aconseguits en els comicis anticipats celebrats dimenge li permeten formar Govern amb el partit nacionalista de dretes Grecs Independents, que va aconseguir entrar al Parlament per la mínima, en arribar al 3,69% (10 escons). Junts sumen 155 escons, -dels 300 que formen la Cambra-, una majoria suficient per repetir la coalició formada al gener.

El líder d'esquerres va fer un balanç dels comicis celebrats diumenge, marcats per l'elevada abstenció, que va arribar al 44%, i en què el neonazi Alba Daurada va revalidar la seva tercera posició amb el 6,99% i 18 escons.

Combatre la corrupció

El ja primer ministre va afegir que serà també de màxima importància començar la renegociació del deute i avançar en les reformes "importants" que queden per davant, com, per exemple, les lleis relacionades amb la lluita contra la corrupció.

Per part seva, el president de Grecs Independents, Panos Kammenos, va assenyalar que el nou Govern serà un Executiu eminentment "progressista que seguirà la tasca" que va iniciar en l'anterior etapa.

Tot apunta que Kamenos repetirà al capdavant de la cartera de Defensa, l'únic ministeri que estarà en mans del seu partit. Els mitjans locals coincideixen que, com Kamenos, la majoria dels ministres de l'anterior legislatura conserven la cartera. Per al càrrec de president de la Cambra el nom més escoltat era el de l'anterior ministre d'Interior, Nikos Vutsis. Com a possible candidat s'estudiava també Yanis Dragasakis, viceprimer ministre fins a la dimissió de Tsipras. Entre les novetats podria haver-hi un canvi en Immigració. càrrec que podria ser per a Yanis Muzalas, portaveu adjunt del Govern.