El pare, la tia i l'àvia paterna de la reina Letizia van ser absolts del delicte d'insolvència punible del que se'ls acusava. Un jutjat d'Oviedo va absoldre Jesús Ortiz Álvarez, Henar Ortiz Álvarez i María del Carmen Álvarez del Valle, pare, tia i àvia de la reina, respectivament, per una causa oberta relacionada amb un deute de 22.600 euros contret per una empresa de decoració propietat d'Henar Ortiz amb una creditora, que el 2009 va reclamar per via executiva.

L'acusació particular entenia que els tres acusats s'havien posat d'acord per evitar el pagament del deute mitjançant l'adjudicació a María del Carmen Álvarez del Valle d'una casa familiar rebuda en herència i deixar així Henar Ortiz sense patrimoni amb el qual respondre.

No obstant això, el jutge considera «evident» que els tres acusats estaven d'acord amb pagar el deute i per això van decidir signar un tipus d'hipoteca anomenat «inversa», que requeria com a condició per al préstec que la persona fos major de 65 anys i tingués la titularitat del 100% de l'immoble com a garantia.

Per aquesta raó, María del Carmen Álvarez va sol·licitar la hipoteca i els seus fills li van cedir el ple domini de l'immoble, únic bé deixat en herència pel pare.

El jutge destaca que «va ser aquest, i no un altre, el motiu« pel qual, al maig de 2009, els fills van adjudicar a la mare el ple domini de la finca rebuda en herència del seu pare. A més, afirma que l'acusada principal, Henar Ortiz, ha reconegut el deute «en tot moment» i va arribar a abonar a la creditora la quantitat de 15.713 euros. «El pagament de part dels deutes, atorgant preferència a uns sobre els altres, impedeix apreciar l'ànim defraudatori», conclou la sentència.