Joves palestins i agents de la Policia israeliana van tornar a enfrontar-se ahir a l'Esplanada de les Mesquites de Jerusalem en una tensa jornada en què va acabar la festa musulmana del sacrifici i començava la jueva del Sucot. Segons les imatges difoses per mitjans locals, diverses desenes de joves palestins es van atrinxerar a la zona de la mesquita d'Al-Aqsa, la tercera en la jerarquia de l'islam, i van llançar pedres als agents al voltant del complex, poc abans de la celebració de les pregàries per la seva festa.

La policia va informar en un breu comunicat que es va produir "el llançament de pedres i focs d'artifici contra la forces de l'ordre a la Muntanya del Temple", per la qual cosa els antiavalots van irrompre per la Porta dels Mugrabís, limítrofa al Mur de les Lamentacions.

"No hi ha detencions ni ferits", va confirmar la portaveu policial Luba Samri, que va afegir que els agents antiavalots van quedar-se a l'esplanada fins a "controlar" la situació. Segons la mateixa font, la intervenció de les forces de l'ordre va durar tot just uns minuts, en els quals es van desmantellar els grans para-sols i barricades que els manifestants solen col·locar per protegir-se dels agents. Els disturbis, que s'estan repetint de manera intermitent en aquest lloc sagrat en les últimes dues setmanes, coincideixen amb el final de la festa musulmana del sacrifici, una de les més importants.

Israel ha autoritzat aquests últims tres dies l'accés lliure a l'esplanada a tot musulmà amb targeta d'identitat israeliana, i als majors de 45 (30 per a dones) per als procedents de Cisjordània. Alhora, ha prohibit l'ingrés de turistes i d'israelians jueus al recinte per evitar friccions.

Partits i organitzacios nacionalistes es van queixar que prohibir l'entrada dels jueus en aquest espai és una concessió al terrorisme.