Un dia abans de l'obertura del Sínode dels Bisbes sobre la Família, el prelat i membre de la Congregació per a la Doctrina de la Fe, el prelat polac Krzysztof Charamsa, va declarar la seva homosexualitat al Corriere della Sera i va presentar en públic la seva parella, l'Eduard. "M'agradaria dir al sínode que l'amor homosexual és un amor familiar, que necessita la família. Tots, fins i tot el gais, les lesbianes i els transexuals, porten en el cor un desig d'amor i família", va declarar. El sacerdot és funcionari de la Congregació per a la Doctrina de la Fe des de 2003, secretari adjunt de la Comissió Teològica Internacional i professor de Teologia a la Universitat Pontifícia Gregoriana.

Només conèixer-se les seves declaracions, el portaveu del Vaticà, Federico Lombardi, va indicar el següent: "Sobre les declaracions i entrevistes concedides per Mons. Krzystof Charamsa s'ha de senyalar que -a pesar del respecte que mereixen els fets i circumstàncies personals i les reflexions sobre els mateixos- l'elecció de declarar una cosa tan clamorosa en la vígilia de l'apertura del Sínode resulta molt greu i no responsable, ja que apunta a sotmetre a l'Assemblea sinodal a una pressió mediàtica injustificada". El mateix portaveu assegura que Charamsa no podrà seguir desenvolupant les tasques a la Congregació per a la Doctrina de la Fe i a les universitat pontifices on exercia.

"Sé que l'Església em veurà com algú que no va saber complir amb el seu deure (de castedat), que es va extraviar i, per si fos poc, no amb una dona, sinó amb un home!", exclama el prelat.

El sacerdot considera que la seva sortida de l'armari ha de servir perquè l'Església "obri els ulls davant els homosexuals creients i entengui que la solució proporciona, això és, l'abstinència total i una vida sense amor, no és humana".

Les seves declaracions són directes: "el clergat és àmpliament homosexual i també, per desgràcia, homòfob fins la paranoia, perquè està paral·litzat per la falta d'acceptació cap a la seva pròpia orientació sexual", remarca.

El mossén polac confessa que sempre es va sentir homosexual però que, al principi, no ho acceptava i repetia el que l'Església l'imposava, el principi segons el cual "l'homosexualitat no existeix".

El religiós té un vincle amb Catalunya gràcies a la seva parella i, de fet, va solidaritzar-se amb el procés sobiranista assegurant que la doctrina de la fe cristiana inclou el dret a l'autodeterminació.

En assabentar-se de la seva imminent destitució, Charamsa va oferir una roda de premsa en la que va dedicar la seva decisió a "moltíssims i fantàstics sacerdots homosexuals que no tenen la força de complir un gest d'alliberament".

Mentrestant, Roma acull avui una conferència que reuneix a catòlics LGBT de 31 països del món i que té per objectiu "promoure el diàleg amb l'Església" per promoure una pastoral per homosexuals i transexuals.