Retiraran l´alimentació a la nena amb una malaltia irreversible

Se li mantindrà únicament la mínima hidratació perquè els sedants facin efecte fins a la mort

06.10.2015 | 08:32
Els pares d´Andrea, sortint de l´hospital de Santiago.
Els pares d´Andrea, sortint de l´hospital de Santiago.

El Complex Hospitalari Universitari de Santiago retirarà l'alimentació artificial a Andrea Lago, la nena de 12 anys afectada d'una malaltia degenerativa i incurable, després d'un acord entre l'equip mèdic i els pares de la menor, que prèviament havien estat rebuts pel jutge. L'advocat que assisteix la família, Sergio Campos, va donar a conèixer la decisió després de reunir-se amb l'equip mèdic i va assegurar que el procediment judicial no s'arxivarà fins que hi hagi un desenllaç, que pot ser qüestió de "solament uns dies, o de 38, o 40", de manera que "cal ser cauts".

El jutjat de primera instància número 6 de Santiago va rebre una notificació del centre mèdic en què es comunicava la possibilitat d'un nou tractament pal·liatiu, consistent a retirar l'alimentació i mantenir únicament la hidratació necessària per permetre la sedació.

Després d'una reunió amb els pares de la nena, el jutge de primera instància Roberto Soto va emplaçar la família i l'hospital a mantenir una reunió per intentar arribar a un acord, del compliment del qual farà ara un seguiment el propi jutjat.

L'advocat de la família va explicar que la nena tindrà una mort digna, com demanaven els seus pares, Estela Ordóñez i Antonio Lago, i va celebrar que finalment "el seny" s'hagi imposat i que la petició hagi estat atesa. Va comentar que l'hospital els havia fet saber que "canvien el criteri, que procedeixen a la retirada de l'alimentació", i va afegir que tampoc saben "exactament què és el que ha passat per la ment de l'equip mèdic per variar substancialment" la seva postura.

Campos va assenyalar que desconeix si el desenllaç serà qüestió de dies o de setmanes, però "el que sí està clar és que Andrea tindrà un final dolç, una mica més fàcil que la vida que ha tingut fins ara".

Els pares van demanar respecte i intimitat, atès que, segons va dir l'advocat, "comença el moment del compte enrere i estan preparant-se per acomiadar-se d'Andrea", a la qual en breu visitaran els seus avis.

Sobre el tractament, va explicar que es deixarà una "mínima dosi" d'hidratació, "la justa perquè els fàrmacs actüin", atès que "l'organisme necessita una mica d'hidratació per metabolitzar" els sedants. "És únicament el que se li administrarà, una sedació entenem que forta, perquè la nena no senti dolor, i la mínima hidratació perquè aquesta sedació tingui efecte", va aclarir.

Campos va presentar recentment a la Justícia una sol·licitud de suspensió del tractament mèdic que estava rebent la menor a causa de l'"extrema gravetat" de la seva situació i a l'"absoluta irreversibilitat" de la seva malaltia.

"La vida d'Andrea durant tots aquests anys no ha estat gens fàcil i considerem que amb aquesta mesura el seu futur podria ser una mica més dolç i fàcil", va explicar el passat dia 2 a les portes de l'hospital gallec, on va considerar que la raó els assistia i que la llei estava de part seva.

El jutjat número sis de Santiago, amb data de finals de juliol, havia autoritzat el pla terapèutic i pal·liatiu pautat pel servei de Pediatria per a Andrea. La setmana passada es va fer una nova consulta.

El Complex Hospitalari Universitari de Santiago va plantejar alterar el pla terapèutic en modificar-se la situació de la pacient. La gerència va informar que es va avisar tant al jutjat que entén d'aquest cas com els pares de la pacient que s'havien produït canvis posteriors a l'enviament d'un informe sobre la situació de la petita.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Notícies relacionades

Espanya Internacional

Podem avala que els dirigents de les autonomies trenquin amb els socialistes

Podem avala que els dirigents de les autonomies trenquin amb els socialistes

Rajoy es mostra disposat a parlar amb el PSOE de les seves principals demandes i elogia la decisió...

Comença l´evacuació de «la Jungla» de Calais

Comença l´evacuació de «la Jungla» de Calais

Les hores prèvies a l'evacuació han estat marcades pels disturbis i la tensió entre policies i...

Mor un camioner a Castella i Lleó a l´explotar-li una roda mentre la canviava

La víctima, de 49 anys, va quedar atrapat sota el seu vehicle quan la roda va fer explosió

Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci

Deixa un toro per evitar més robatoris al seu negoci

L'empresa, dedicada al desballestament de vehicles, ja ha sofert set robatoris i ha trobat quatre...

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

Iceta avança que el PSC «desobeirà» encara que canviï la relació amb el PSOE

El primer secretari diu que el PSOE "té dret" a repensar la relació amb els socialistes catalans

Enllaços recomanats: Premis cinema