El jutge que investiga Rodrigo Rato per frau fiscal, blanqueig i corrupció entre particulars va deixar en llibertat l'exvicepresident del Govern, al qual va imposar mesures cautelars consistents en la retirada del passaport i l'obligació de comparèixer un cop al mes al seu Jutjat. Amb aquestes mesures, que l'instructor va adoptar a instàncies de la Fiscalia Anticorrupció, l'exministre d'Economia només podrà viatjar a països de la Unió Europea.

A més, el jutge va donar a Rato un termini de cinc dies per fer entrega d'aquest document identificatiu i li ha permès decidir el dia del mes en què compareixerà. L'exvicepresident va declarar davant el magistrat Antonio Serrano-Arnal durant gairebé tres hores, després de les quals l'instructor va decidir imposar-li aquestes mesures cautelars, les mateixes que ja va acordar divendres passat per a la seva secretària, Teresa Arellano, i el seu gerent de confiança i presumpte testaferro, Miguel Ángel Montero.

L'exministre va assegurar que és la persona "més interessada" que s'aclareixin els fets que investiga la Justícia en relació amb els ingressos que ha obtingut en els últims anys i l'origen de la seva fortuna. Rato va insistir que la seva actitud en aquest procediment ha estat i és d'"absoluta col·laboració" amb la Justícia. "En aquesta línia he anat aquest matí a declarar per intentar aclarir totes les qüestions plantejades pel jutge i la fiscal, com ja ho vaig fer en la meva declaració del passat dia 1 davant la Guàrdia Civil", va dir.

Tot això malgrat que es manté el "ja molt dilatat secret del sumari" que, entén Rato, no es justifica si es té en compte la naturalesa dels fets investigats i que tota la documentació rellevant ha estat ja confiscada i consta a disposició de la Guàrdia Civil, l'Agència Tributària i el Jutjat.

En qualsevol cas, l'exdirector gerent de l'FMI va reiterar que és "el principal interessat" que els fets s'aclareixin "com més aviat millor", i per això ha de remetre al magistrat informes pericials que constatin "de manera fefaent" que tots els béns que ha tingut a l'estranger "tenen origen familiar" i han estat declarats "voluntàriament" a la Hisenda pública espanyola.

A més, va assegurar que no disposa d'altres béns a l'estranger no declarats i vol que els informes pericials deixin clar també que "totes les transaccions de divises que hagi pogut realitzar eren legals" i igualment han estat declarades a l'Agència Tributària. No obstant això, l'Oficina Nacional d'Investigació del Frau (ONIF) ignora la procedència de 6,5 milions d'euros, segons la documentació que està en poder del jutge.

Pel que fa a la prestació de serveis professionals i de conferències a través de societats, "en coherència amb casos similars", Rato considera que aquesta actuació "no té rellevància penal, es tracta d'un àmbit de constant litigiositat fiscal".

El també expresident de Bankia va aclarir que no va participar ni va influir "de cap manera" en l'adjudicació de les campanyes de publicitat de l'entitat financera i segueix convençut de la "rectitud" de la seva actuació.

En aquest sentit, les dues empreses que es van fer amb la campanya de publicitat de la sortida a borsa de Bankia, Publicis Comunicación España i Zenith Media, van assegurar que les seves propostes van complir tots els requisits i condicions legals i van seguir tots els cursos habituals.