El Consell de Seguretat d'Holanda, que lidera la investigació internacional sobre les causes de l'accident de l'avió de Malaysia Airlines a l'est d'Ucraïna el 17 de juliol de 2014, va concloure que l'aparell amb 298 persones a bord va ser abatut per un míssil Buk de fabricació russa. "La investigació internacional sobre les causes de l'accident ha demostrat que el vol MH17 es va estavellar a causa d'un projectil 9N314M detonat a l'exterior de l'avió a la part esquerra de la cabina de comandament", va anunciar el president del Consell de Seguretat d'Holanda, Tjibbe Joustra. "Aquest projectil és del tipus que s'instal·la en els míssils Buk", de fabricació russa, va afegir.

El míssil va ser disparat des d'una àrea de 320 quilòmetres quadrats a la part est d'Ucraïna, segons els exercicis de simulació duts a terme, però aquesta investigació no ha pogut concretar amb exactitud des d'on, per al que es necessitaran més anàlisis. Les restes de l'avió van quedar escampades en una àrea de 50 quilòmetres quadrats, també a l'est d'Ucraïna.

L'anàlisi del Consell de Seguretat d'Holanda es limita a assenyalar les causes que van provocar la caiguda de l'avió, però no entra en qüestions de "culpabilitat" o "responsabilitat" dels fets, aspectes dels quals s'ocupa la investigació penal de l'accident, que es desenvolupa en paral·lel i la conclusió de la qual s'espera per a finals d'any o principis de 2016.

La cap de la diplomàcia de la UE, Federica Mogherini, va demanar que els responsables directes i indirectes de la caiguda de l'avió siguin portats davant la justícia i va instar els països "que poden ajudar" a prestar la seva completa col·laboració.

Els EUA van qualificar d'"important fita" la publicació de la investigació "independent" sobre l'accident de l'avió de Malaysia Airlines, tot afirmant que no ha canviat la seva avaluació que va ser abatut per rebels prorussos.

Rússia va qualificar de "parcial" i "política" la investigació realitzada per les autoritats holandeses. "Rússia està disposada a presentar totes les dades en el seu poder, ja que la investigació té un caràcter parcial", va dir el viceministre d'Exteriors, Serguei Riabkov.