La malnutrició afecta tots els països del món i gairebé un de cada tres habitants del planeta, segons l'Informe de la Nutrició Mundial 2015 coordinat per l'Institut Internacional d'Investigació sobre Polítiques Alimentàries (Ipfri). Dos mil milions de persones pateixen malnutrició al món, 1.900 milions d'adults tenen sobrepès o són obesos, 794 milions de persones presenten deficiències nutricionals i un de cada dotze adults al món pateixen diabetis.

Sis milions de nens van morir al planeta el 2013 per causes que es poden prevenir, com els 3,1 milions que van morir per malnutrició, el que va suposar 8.500 nens al dia. El responsable de nutrició d'Acció contra la Fam, Antonio Vargas, i el director de Cooperació Internacional de Save the Children, David del Campo, van destacar aquestes dades durant la presentació de l'anàlisi a Madrid. La investigació, elaborada amb aportacions de més de setanta autors, analitza la malnutrició en totes les seves formes, des de la privació extrema d'aliments fins el sobrepès, l'obesitat i la diabetis.

Aquestes múltiples formes de malnutrició tenen causes comunes com les dietes de baixa qualitat, cures deficients per a mares i nens, accés insuficient als serveis de salut i entorns antihigiènics i malsans. L'estudi revela que en la nutrició materna i infantil el món avança de manera "lenta i desigual", mentre que el sobrepès, l'obesitat i la diabetis en els adults estan en augment.

Gairebé tots els països (70 dels 74 per als quals hi dades) estan per aconseguir almenys una de les cinc fites globals relacionades amb la nutrició materna i infantil fixades per l'Assemblea Mundial de la Salut. Només un país, Kenya, està per aconseguir aquestes cinc fites vinculades al retard del creixement, el pes insuficient i el sobrepès en nens menors de 5 anys, l'anèmia en dones de 15 a 49 anys i les taxes de lactància materna exclusiva de menors de sis mesos d'edat. Només quatre països, Colòmbia, Ghana, Vanuatu i Vietnam estan en vies de arribar a quatre objectius.

Els investigadors destaquen que el retard del creixement en els menors de 5 anys va experimentar "avenços considerables" a països com Bangla Desh, Cambodja, Etiòpia, Ghana, l'Índia i Kenya, encara que van ser "desiguals" i en tot cas podrien haver estat "més ràpids".