Els líders de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas; PSC, Miquel Iceta, i PPC, Xavier García Albiol, han demanat aquest dimecres al migdia l'empara exprés del Tribunal Constitucional (TC) per impedir que es voti al Parlament la moció independentista de Junts pel Sí i la CUP.

Ciutadans i el PP demanen en el seu recurs la suspensió de la convocatòria del ple del Parlament que ha de votar la moció, mentre que en el del PSC aquesta mesura no se sol·licita.

La líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha assegurat als periodistes que la moció "desafia absolutament l'ordre democràtic d'aquest país" perquè insta el Govern català -encara no constituït després de les eleccions del 27S- a desobeir els tribunals i la legislació democràtica. Davant el "desafiament més greu" que ha tingut la democràcia espanyola en els últims 30 anys, segons Arrimadas, demanen que la cambra catalana no pugui aprovar una resolució que "deixa Catalunya al marge de la legalitat". La líder de Ciutadans ha celebrat també que les tres forces que defensen que Catalunya ha de seguir sent part d'Espanya i part de la UE realitzin aquesta acció conjuntament.

El líder del PPC, Xavier García-Albiol, ha assenyalat que aquest dimecres és un dia "trist" per Catalunya perquè les tres forces han hagut d'anar al TC a defensar-se "d'un acte de tirania com és pretendre iniciar el procés de ruptura de Catalunya amb la resta d'Espanya", encara que s'ha felicitat per comptar amb el suport del PSC i Ciutadans, en el que ha considerat un "acte de simbolisme que passarà a la història". "No és l'inici d'un procés de sobirania, sinó de tirania inadmissible", ha recalcat García-Albiol, per a qui aquesta deriva suposa "pobresa i misèria" per als catalans i trencar un sentiment comú que és el que, segons el seu parer, tenen la major part de catalans: "Que Catalunya és la nostra terra i Espanya, el nostre país". En aquest sentit, ha avançat que, si finalment el ple del Parlament se celebra el dia 9, defensaran que Catalunya segueixi sent Espanya "com no pot ser d'una altra manera".

Per la seva banda, el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha subratllat que el Govern els "tindrà al seu costat" per impedir el que, segons el seu parer, és un intent de "trepitjar drets i llibertats" dels catalans. Iceta ha argumentat la presentació d'aquests recursos en la gravetat de la situació, tant pel contingut com pel procediment que s'està utilitzant per part de JxS i la CUP per forçar el debat de la seva proposta. També ha explicat que el PSC no sol·licita mesures cautelars perquè són conscients que el TC no està en condicions d'atendre aquesta sol·licitud perquè, almenys fins avui, ha estat "molt reticent" a prendre mesures abans que es produeixin els debats i que s'adoptin les resolucions després de ser votades.

Mocions per separat

Cada partit ha presentat per separat el seu propi recurs contra l'admissió a tràmit per part de la Mesa del Parlament de la proposta de resolució de JxS i la CUP i intentar així que el TC eviti la celebració del ple extraordinari de la setmana que ve, que probablement tindrà lloc el dia 9.

Aquesta iniciativa coordinada, la primera de gran abast de les forces contràries a la independència, arriba després que la Mesa del Parlament donés llum verda ahir a la tramitació de la resolució per declarar l'inici del procés cap a la independència.

Després d'escoltar els portaveus dels grups parlamentaris, la Mesa va desestimar les sol·licituds de C's, PSC i PP perquè es reconsiderés l'admissió a tràmit d'aquesta resolució.