El Tribunal Constitucional va suspendre cautelarment la llei valenciana que preveu l'atenció sanitària per a immigrants en situació irregular, en haver admès a tràmit el recurs que el Govern central va presentar contra aquesta norma. L'Executiu de Mariano Rajoy va presentar a l'octubre un recurs d'inconstitucionalitat contra l'esmentada llei valenciana perquè va considerar que envaeix les seves competències, recurs que ha estat admès a tràmit pel tribunal de garanties.

En concret, el Govern central argumentava que el Decret que s'ocupa de l'accés universal a l'atenció sanitària a la Comunitat Autònoma de València «pot incórrer en extralimitació competencial perquè regula una matèria que correspon exclusivament a l'Estat».

«La jurisprudència constitucional estableix que la competència estatal de bases de sanitat inclou la definició dels assegurats i les prestacions en matèria de sanitat, així com el finançament de la sanitat pública», assenyala el Govern.

L'admissió a tràmit pel TC d'aquest tipus de recursos suposa, en els casos en què així ho sol·licita l'Executiu, la suspensió cautelar de la norma per un període de cinc mesos, després dels quals la mesura ha de tornar a ser estudiada.

Així ho indica la Llei orgànica del Tribunal Constitucional, tribunal que ha adoptat la suspensió cautelar de la norma en una resolució d'admissió a tràmit que no condiciona quina serà la seva decisió sobre el fons de l'assumpte.

El president de la Generalitat valenciana, Ximo Puig, va anunciar que el Consell ha de dictar una norma perquè «qualsevol ciutadà que acudeixi a un centre de salut sigui atès» i va demanar «tranquil·litat» davant de la paralització de l'atenció dels immigrants.