El preu mitjà de primera matrícula de grau en les universitats públiques es manté congelat per segon curs consecutiu en totes les autonomies, menys a Madrid, que baixa un 10%, però segueix havent-hi grans diferències per comunitats, arribant a ser a Catalunya el triple que a Galícia.

Són dades de l'"Estadística de preus públics universitaris curs 2015-2016" del Ministeri d'Educació que especifica que les tres autonomies amb preus més alts per a un crèdit de primera matrícula de grau són Catalunya (33,52 euros), Madrid (27, 30 euros) i Castella i Lleó (23,34 euros).

Per contra, són més baixos a Galícia (11,89 euros), Andalusia (12,62 euros) i Cantàbria (13,50 euros).

Únicament Andalusia manté un preu de crèdit únic, ja que en les altres regions varia en funció del grau d'experimentalitat de la carrera.

Quant als màsters habilitants o necessaris per a l'exercici d'una professió reglada, també tenen aquest curs el mateix preu que en l'anterior, menys a Andalusia (-16,6%) i Madrid (-6,7%).

A la Universitat Nacional d'Educació a Distància (UNED) ha baixat un 0,4% la taxa esmentada per a la primera matrícula de grau i un 0,7% per als màsters.

Respecte a la matrícula dels màsters no habilitants, els únics descensos es produeixen també a Andalusia (16,2%), Madrid (10%) i UNED (0,3%).

En el document també es reflecteix que aquest curs s'han mantingut intactes els preus de tutela acadèmica dels cursos de doctorats en els centres universitaris públics de tot Espanya a excepció de Múrcia, on han baixat un 15%.

A la UNED, en canvi, aquesta tutela ha augmentat un 24%.

Des del curs 2012-2013, pel decret llei de mesures urgents de racionalització de la despesa pública en l'àmbit educatiu, els alumnes han de sufragar entre el 15 i el 25% -segons decideixi cada comunitat- del cost dels ensenyaments oficials de grau.

Anteriorment, era la Conferència General de Política Universitària (Ministeri i comunitats) la qual solia acordar una pujada compresa entre l'IPC interanual (generalment d'abril) i fins a quatre punts percentuals més.

Els increments mitjans de les taxes de matrícula en el curs 2012-13 van arribar al 66,7% en Catalunya; 42,1% a les Canàries; 41,9% a Castella i Lleó; 38,1% a Madrid; 33,3% a la Comunitat Valenciana o 20,3% a Castella-la Manxa.

Les pujades van ser menors o es van paralitzar en el curs 2013-14 en la majoria de comunitats (entre l'1 i el 5%), encara que en la Comunitat de Madrid van pujar un 20,3%.

Al 2014-15 es van congelar les taxes en totes les regions o pujar mínimament a Aragó (2%), Castella i Lleó (1%) i un 0,4% a Castella-la Manxa i País Basc.

Però per a aquest curs segueix aquesta congelació, encara que la presidenta de la Comunitat de Madrid, Cristina Cifuentes, ja va avançar el juliol passat la rebaixa en un 10% de les taxes de les universitats públiques madrilenyes.

El quadre següent recull per CCAA la variació percentual mitjana (%) dels preus de primera matrícula de les carreres oficials de grau a les universitats públiques en els quatre últims cursos i el preu mitjà de crèdit per grau (euros) en aquest curs.