Desenes de milers de persones, majoritàriament dones, van inundar ahir els carrers de Madrid contra les "violències masclistes" i per recordar i fer valer les que "ja no hi són i no poden parlar", víctimes d'aquesta xacra social. Aquestes són algunes de les consignes que es van cridar durant la marxa sense precedents convocada pel moviment feminista i a la qual es van sumar tots els grans partits, sindicats i una multitud d'organitzacions i col·lectius socials, a banda d'associacions de dones.

La mobilització es va iniciar al passeig del Prado, davant del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i i Igualtat, on des de primera hora es van aplegar milers de persones amb samarretes de color morat en solidaritat amb les dones assassinades, el dolor de les quals es va escenificar amb una performance (Women in Black) en què van participar unes 300 dones. Amb siluetes de rigorós dol, tombades al terra i el contorn de cadascun dels "cadàvers" pintats amb guix va voler retre homenatge i recordar les 1.378 dones assassinades pel "terrorisme masclista" des del 1995.

La representació va ser el punt d'inici de la manifestació, que va discórrer pel centre de Madrid, amb un ambient distès, amb el so de diverses batucades i cants de la multitud al crit de "Ja n'hi ha prou, això s'ha d'acabar!".

Just al principi, però, es va produir un incident quan diversos simpatitzants de Vox van ser increpats per portar una pancarta on deia "Ni masclismes, ni feminisme. La violència no té gènere".

Les propostes dels partits

Malgrat els seus suports, ahir els polítics no van voler ser a la primera línia. Les declaracions les van fer just abans que comencés la marxa en zones properes i després van deixar que les víctimes i el col·lectiu feminista l'encapçalés. El secretari General del PSOE, Pedro Sánchez, es va mostrar convençut que a partir del proper 20 de desembre liderarà un "gran pacte d'Estat ciutadà, social i institucional" per acabar amb la violència de gènere a Espanya. Per això, va apostar per dotar de més pressupost les polítiques contra aquesta xacra, una actuació que va dir que farà si guanya les properes generals. Dotar aquest àmbit de més pressupost també va ser la proposta del portaveu del PSOE a l'Assamblea de Madrid, Ángel Gabilondo, que a més va retreure al PP que no estigués representat a la mobilització "al màxim nivell".

La vicesecretària d'Estudis i Programes del PP, Andrea Levy, va negar per la seva banda que el Govern hagi fet retallades en els plans contra la violència de gènere i va insistir en què no era una dia per fer partidisme i demagògia i tampoc per utilitzar les víctimes com a "arma" contra l'Executiu.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, va mostrar el seu convenciment que els que retallen i redacten lleis de l'avortament que "ens porten 30 anys enrere" estan al "bàndol contra les dones" i sobre la proposta del PSOE d'un pacte social va puntualitzar que "no es tracta de pactes d'Estat" sinó d'"un gran acord social", perquè considera que s'han de canviar moltes lleis.

Les declaracions es van produir abans de la marxa, que va fer que també es reunissin minuts abans a l'Ajuntament de Madrid l'alcaldessa, Manuela Carmena, i la de Barcelona, Ada Colau, que va defensar una cultura de la pau davant de la violència masclista.

Carmena, per la seva banda, va mostrar el seu desig que Madrid sigui una ciutat d'acollida i va manifestar que així va ser ahir perquè fins a la capital s'hi van traslladar gairebé 300 autocars que van sortir de diferents punts del país.

Els manifestants van exigir al manifest que van llegir que aquesta xacra sigui considerada una qüestió d'Estat i que es reformi la llei del 2004 per preveure-hi totes les formes de violència contra les dones, no només les que es donen en l'entorn de la parella o les exparelles.

"De les imposicions en surt pegar i matar", "No és moral, ni és amor, el matractament suportar", "El maclisme és un crim contra tots", "La violència no té gènere", "016. Denuncia el maltractament" o "Educació masclista, ni a nois ni a noies" van ser algunes de les consignes de la pancartes que portaven els assistents a la marxa.

Entre els crits, "Si en toquen una, ens toquen a totes", "Disculpin les molèsties, ens estan assassinant" o "No hi som totes, falten les mortes".