La Xina i Taiwan fan història amb la primera cimera dels últims 66 anys

Els dos presidents es reuneixen a Singapur per primer cop des del final de la guerra civil el 1949

08.11.2015 | 00:00
L´encaixada de mans entre els presidents de Taiwan, Ma Yinh-jeou, i la Xina, Xi Jinping, va durar 82 segons.

Els presidents de la Xina i Taiwan, Xi Jinping i Ma Ying-jeou, van escriure una pàgina en la història dels dos territoris amb la primera reunió d'aquest nivell en 66 anys després del final de la guerra civil xinesa el 1949. La reunió, a l'escenari neutral d'un hotel de luxe de Singapur, va tenir com a principals resultats promeses de desenvolupament futur de les relacions si no hi ha una declaració d'independència a Taiwan, i dins del respecte a l'anomenat "consens de 1992".
Aquesta ambigua fórmula, que permet a ambdues parts dir que pertanyen a Xina però es reserven el dret a definir-la a la seva manera, "ha fet possible el diàleg i ha aconseguit fruits notables", va assegurar Ma en una roda de premsa posterior. La reunió es va preparar durant 2 anys fins que es va anunciar per sorpresa a la mitjanit de dimarts passat, va transcórrer per una coreografia acuradament planificada, en un ambient molt cordial i amb els dos líders dirigint-se entre si com a "senyor" a fi d'evitar l'ús de la paraula "president" i les seves implicacions legals.
Les paraules de Xi abans de la reunió a porta tancada es van centrar en l'herència comuna (presentant a banda i banda com a "germans"), el respecte al consens de 1992 i el rebuig a la independència taiwanesa. "Avui fem un pas històric", va assegurar ahir Xi, que va al·ludir en diverses ocasions a la transcendència d'aquesta cimera i va dir que "som responsables davant la Història i hem de prendre decisions sàvies".
Ma va presentar cinc punts per consolidar el desenvolupament pacífic de les relacions i va col·locar al principi el consens del 92 i el rebuig a la independència formal, que van constituir els principals punts en comú d'aquesta cimera.
La reunió arriba dos mesos abans de les eleccions presidencials i legislatives a Taiwan, en què la líder de l'independentista Partit Democràtic Progressista (PDP), Tsai Ing-wen, és la gran favorita per succeir a Ma Ying-jeou.
Després de la reunió hi va haver breus rodes de premsa per separat: Ma va parlar al mig miler d'informadors. De Pequín va comparèixer el responsable de l'Oficina d'Afers de Taiwan, Zhang Zhijun.
El president taiwanès va explicar que havia buscat el suport xinès a l'ingrés de l'illa en acords comercials regionals i l'eliminació de pressions diplomàtiques de Pequín contra la participació internacional de Taiwan. Xi, segons Ma, va respondre de forma positiva a les peticions de participació internacional i ingrés al Banc Asiàtic de Inversió en Infraestructures (BAII) si Taipei no avança cap a l'independentisme. El president taiwanès també va demanar la retirada dels prop de 1.500 míssils xinesos que apunten a la illa. La Xina manté en vigor una llei que no descarta l'ús de la força si Taiwan declara la independència.
Per part de Pekín, Zhang Zhijun va assenyalar que la Xina va oferir una postura pragmàtica sobre molts aspectes, especialment una major presència internacional de Taiwan, si no hi ha una deriva independentista a l'illa i "si es manté el consens de 1992". Sota aquesta premissa, va recalcar, "es pot parlar de tot de forma pragmàtica".
La trobada i intervencions dels presidents i les rodes de premsa posteriors, va ser cordial. Tots dos van semblar llançar advertències cap a l'independentisme taiwanès i el PDP. Aquest partit ha vist amb gran recel l'acostament a la Xina en els 8 anys de mandat de Ma i ha estat molt crític amb la cimera d'ahir.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook
Enllaços recomanats: Premis cinema