La Conferència General de la Unesco va votar en contra d'acceptar Kosovo com a membre de l'organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura, en no rebre el suport de dos terços del ple. L'ingrés de Kosovo en el si d'aquesta agència de l'ONU va rebre 92 vots a favor, 50 en contra i 29 abstencions, mentre que 15 països no van acudir a la votació, de manera que no va aconseguir el suport mínim necessari de 95 estats. Kosovo no es pot sotmetre de nou a votació fins a la propera Conferència General d'aquesta organització, que se celebrarà d'aquí a dos anys.

Els moviments diplomàtics dels últims dies anunciaven un viu debat entre els que volen formalitzar el reconeixement internacional de Kosovo amb la seva integració en l'organització i els que el rebutgen. Entre aquests últims estan en particular Rússia i Sèrbia, que han realitzat una activa campanya per evitar l'ingrés kosovar a la Unesco.

Perquè la iniciativa de l'ingrés de Kosovo -que havia estat llançada originalment per Albània- sortís endavant, hauria d'haver rebut el suport d'almenys dos terços dels països presents a la Conferència General i dos terços també dels votants.

Malgrat això, el Consell Executiu de la Unesco havia donat a l'octubre el seu vistiplau a la incorporació de Kosovo, recolzat en la resolució 1244 del Consell de Seguretat de l'ONU. Encara que molt dividit, aquest òrgan que prepara els treballs i dossiers de la Conferència General va avalar la mesura per 27 vots a favor, 14 en contra i 14 abstencions.

El Govern espanyol va celebrar que s'hagi complert la legalitat internacional després que la Conferència General de la Unesco votés en contra d'acceptar Kosovo com a membre d'aquesta organització, i es doni així temps a que el diàleg en curs entre Belgrad i Pristina obtingui resultats.

Kosovo, poblat per una gran majoria d'albanesos ètnics, va proclamar el 2008 la seva independència, que Sèrbia no reconeix. La independència de Kosovo és reconeguda per més de cent països, entre ells els EUA i la majoria dels socis de la UE, però no per Espanya, Xina, Rússia, Brasil i l'Índia.