Un nou partit reformista, Most, és clau per formar el proper Govern de Croàcia després que l'oposició conservadora guanyés les eleccions parlamentàries de diumenge per escàs marge, el que obre unes dures negociacions de coalició. Els conservadors de la Coalició Patriòtica van aconseguir 59 escons en un Parlament de 151 seients, mentre que el centreesquerra de Croàcia Creix, en el poder, va obtenir 56 diputats, segons els resultats preliminars.

Per assolir la majoria -76 escons- al Parlament qualsevol coalició ha de passar pel suport dels 19 diputats de Most, que ha estat la gran sorpresa de les eleccions amb un programa que inclou reformes àmplies del sector públic, l'economia i el poder judicial.

Molts electors, cansats dels dos blocs tradicionals, han optat pel canvi i ara s'esperen àrdues negociacions de coalició amb els reformistes liderats pel jove alcalde de la ciutat dàlmata de Metkovic, Bozo Petrov, de 36 anys. «Sense Most no hi haurà govern. Nosaltres decidirem qui serà el nou primer ministre», va explicar el número dos de Most, Drago Prgomet.

Prgomet va reiterar que Most insisteix en reformes radicals, possiblement doloroses, «fins i tot amb el risc de desaparèixer de l'escena política» i que parlaran «amb tots els que estiguin disposats a realitzar-les».

Els analistes consideren que Most, que es manifesta poc propens a entrar en coalició amb algun dels blocs, podria donar suport a un govern en minoria que es comprometi a aplicar les seves reformes. Aquesta solució podria significar inestabilitat en un moment de creixement econòmic feble per la recent sortida de sis anys de recessió i quan milers de refugiats creuen el país cada dia en direcció a Europa Occidental.