Menys de 24 hores després que Podem anunciés que els juristes Javier Pérez Royo i José Manuel Gómez Benítez, dos dels seus fitxatges «estrella», no aniran en les seves llistes pel 20-D, la formació de Pablo Iglesias ha contrarestat aquesta pèrdua amb la incorporació d'un dels jutges del cas Nóos.

Es tracta del magistrat Juan Pedro Yllanes Suárez, que va ser designat per presidir el tribunal que jutjarà a la infanta Cristina i als altres 17 acusats del cas Nóos, i que ara serà el cap de llista de Podem per Balears per a les eleccions generals del proper 20 de desembre.

Yllanes, president de la secció primera de l'Audiència Provincial de Balears, va demanar divendres passat la seva excedència voluntària, i dijous el Consell General del Poder Judicial respondrà a la seva petició.

Sobre la marxa enrere dels catedràtics de Dret Constitucional Javier Pérez Royo i de Dret Penal José Manuel Gómez Benítez, la direccióde Podem no ha entrat a valorar les raons de la seva decisió de no anar en les llistes per «motius personals».

De moment, tots dos seguiran col·laborant amb Podem des d'una altra posició, però ja sense ser candidats de la formació de Pablo Iglesias, qui aquest mateix matí expressava el seu respecte per els qui han optat per «jugar» un paper diferent en el partit.

Amb la incorporació de Juan Pedro Yllanes, Podem suma així a un altre jutge a la seva candidatura, ja que un altre dels seus fitxatges més sonats ha estat el de la magistrada Victoria Rosell, número 1 per Las Palmas.

Podem també va intentar unir al seu equip en titular el Jutjat d'Instrucció número 3 de Palma, José Castro, -instructor del cas Palma Sorra i el cas Nóos-, qui finalment va desestimar l'oferta quan el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) va aprovar la seva permanència en el servei actiu fins als 72 anys.

El magistrat es va acollir a la possibilitat d'allargar la seva jubilació introduïda en la reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ), per la qual cosa finalment, segons va explicar Iglesias, va decidir no entrar en les llistes de Podem.

El fitxatge de Yllanes suposa un canvi en la candidatura de Podem en Balears que, en principi, havia d'encapçalar la secretària general del partit a Menorca, Mae de la Concha, i que ara comptaran amb un jutge en el primer lloc sense haver passat per primàries, igual que la magistrada Rosell o l'ex JEMAD Julio Rodríguez, que serà el número dos per Saragossa.

A més del fitxatge de Yllanes, ahir es va conèixer també que el primer president preautonòmic, el jutge Josep Lluís Albiñana, i l'actriu Rosana Pastor figuren en les llistes de la coalició de Compromís i Podem per la província de València per a les eleccions generals, on l'alcalde de la capital, Joan Ribó, tanca simbòlicament la llista al Congrés.

Una vegada ultimades les candidatures per al Congrés per València, el cap de llista serà Joan Baldoví (Compromís), seguit d'Ángela Ballester (Podem) i inclou de quatre a l'actriu valenciana Rosana Pastor, mentre la llista al Senat l'encapçala Albiñana.