El silenci va inundar ahir els carrers de França al migdia, el moment marcat pel Govern per recordar a les víctimes dels atemptats que divendres passat van causar almenys 129 morts a París i Saint-Denis.

El president francès, François Hollande, es va traslladar fins a la Universitat de la Sorbona acompanyat del seu primer ministre, Manuel Valls, per seguir el minut de silenci entre joves, els més colpejats pels terroristes.

El cant espontani de la Marsellesa, l'himne nacional francès, va trencar el minut de silenci al centre educatiu, abans que Hollande saludés les autoritats docents juntament amb la ministra d'Educació, Najat Vallaud-Belkacem.

El minut de silenci es va seguir també en altres punts de la ciutat, com les proximitats de la sala de festes Bataclan, el lloc on més persones van morir en els atemptats.

A la plaça de la República, convertida en el lloc d'homenatge a les víctimes, centenars d'assistents que s'havien concentrat allí també van callar durant un respectuós minut, trencat pels aplaudiments dels ciutadans.

Enfront de la catedral de Notre Dame es van amuntegar persones per marcar l'homenatge, al qual va seguir el so de les seves centenàries campanes.

Espanya també va guardar un minut de silenci en memòria de les víctimes, que es va seguir en les seus governamentals, el Parlament, tots els organismes oficials i els centres de treball.

Al Palau de la Moncloa van acudir els ambaixadors d'Espanya al Regne Unit, Algèria, Romania, Bèlgica i Mèxic, així com ministres consellers de les ambaixades de França, els EUA, Marroc, Suècia i Dinamarca.

París recupera la rutina

No era la normalitat de cada dia, era una rutina amarga i tensa la que vivia ahir París. Hi havia ?menys gent pel carrer, en el metro, en els establiments, i els que anaven recuperant el dia a dia no es treien de la ment els esdeveniments més dramàtics que ha conegut la ciutat en dècades.

Els col·legis van reobrir i la major part dels parisencs es van reincorporar a la feina. Als barris allunyats de la zona turística la normalitat és palesa.

Les autoritats, que van decretar l'estat d'emergència, mantenen la prohibició dels mercats de carrer, que generalment envaeixen moltes avingudes de París.

La rutina estava més pertorbada en l'anomenada «milla d'or», el carrer de la Paix, on ja s'ha instal·lat la decoració nadalenca. I les marques del luxe vanreobrir després d'un cap de setmana amb la persiana abaixada per motius de seguretat.

A la plaça Vendôme, epicentre de les marques de luxe, s'han multiplicat el nombre de vigilants privats, perquè tots els establiments han coincidit a reforçar les seves mesures de seguretat. Però malgrat això, la tensió es palpa en l'ambient. I hi serà durant temps.