Una setmana després dels atemptats gihadistes que van deixar a la capital francesa almenys 130 morts, els parisencs han començat a reivindicar amb la seva presència a les terrasses dels bars una nova forma de resistència que fa gala del lema de la ciutat: "Batuda per les ones, però no enfonsada". Aquesta és la llegenda que es pot llegir encara en missatges que omplen les voreres de Le Carillon i Le Petit Cambodge, on van morir 15 persones i on l'únic perímetre de seguretat el marquen ara centenars de flors i espelmes. Una reivindicació que, divendres a la mateixa hora que van començar els atacs el 13 de novembre, van dur a terme milers de ciutadans amb llums, música i soroll per proclamar que la vida a França continua.

Davant del Bataclan, la sala on es van produir almenys 89 morts, un llarg aplaudiment, emocionant però no trist, va homenatjar les víctimes i va acabar amb l'himne de La Marsellesa, el reclam ciutadà en contra de la por. La convocatòria havia estat llançada per intel·lectuals i artistes francesos al diari Huffington Post, en què van instar a ocupar els cafès, carrers, places i ciutats "per demostrar, de nou, que la cultura continuarà brillant i fent brillar els llums de l'esperança".

De moment, però, la Prefectura de Policia de París ha ampliat fins al proper 30 de novembre la prohibició de manifestar-se als carrers de la capital, ordenada en el marc de l'estat d'emergència decretat després dels atemptats. La decisió, segons el seu comunicat, es va prendre tenint en compte "la situació actual", l'inici el dia 30 de la cimera de Nacions Unides sobre el canvi climàtic (COP21) i l'arribada prevista a la capital de més d'un centenar de caps d'Estat i de Govern. Sí que es permetran, però, espectacles que aglutinin més de 1.000 persones en recintes tancats.

D'altra banda, la cadena Toys'r'Us va ordenar ahir a les seves 48 botigues a França retirar la venda d'armes de joguina per evitar "ser font de confusió" per a les forces de l'ordre, mentre que altres jogueteries com JouéClub han suprimit els articles més realistes, segons van indicar ahir els mitjans locals.