El president francès, François Hollande, que està embarcat en una marató diplomàtica per ampliar la coalició internacional contra l'Estat Islàmic (EI), va llançar una petició directa a Alemanya perquè s'impliqui en aquesta lluita a Síria i l'Iraq. Aprofitant un sopar de treball amb la cancellera alemanya, Angela Merkel, a París, Hollande va agrair l'anunci fet hores abans per l'Executiu alemany que enviarà fins a 650 militars a Mali per treure una part del pes en la lluita antiterrorista del contingent francès en aquest país africà.

Però més enllà d'assenyalar que això permetrà a França desplegar les seves tropes en altres teatres d'operacions, va aprofitar una declaració conjunta amb la cancellera davant la premsa per manifestar el seu desig que «Alemanya pugui implicar-se més encara en la lluita contra l'EI a Síria i l'Iraq».

»Si Alemanya pogués anar més lluny, seria un bon senyal en la lluita contra el terrorisme», va afegir Hollande, que havia advertit abans que «cap país està segur» davant atacs terroristes com els patits per França el passat 13 de novembre.

Merkel, sense entrar en detalls, li va respondre que «reaccionarem ràpid» perquè cal actuar contra el terrorisme i «no podrem derrotar l'EI amb paraules». En qualsevol cas, va posar l'accent en el fet que a Síria és necessària una solució política, en què això passa perquè totes les parts «s'asseguin al voltant d'una taula» i en què cal continuar amb el procés de negociacions iniciat a Viena.

La cancellera, que es va desplaçar al costat de Hollande a la plaça de la República de París per retre homenatge a les víctimes dels atemptats, va considerar que la visita d'avui d'Hollande a Moscou per entrevistar-se amb el president rus, Vladímir Putin, «és un element important en la lluita contra l'EI».

El president francès semblava haver donat un gir en la seva posició sobre Rússia per integrar-la en la coalició internacional, malgrat el suport que aquest país ha estat donant al president sirià, Bashar Al-Assad. Però el seu viatge de dimarts a Washington, on va ser rebut pel president nord-americà, Barack Obama, i l'incident amb el bombarder rus abatut pels turcs, que l'acusen d'haver-se introduït en el seu espai aeri des de Síria, han refredat la possibilitat d'un canvi substancial en l'entramat diplomàtic-militar contra l'EI a Síria i l'Iraq.

Missió prorrogada

Precisament ahir els diputats francesos van donar un suport gairebé unànime a la prolongació de la missió militar de França contra posicions de l'organització terrorista a Síria, que va començar el setembre passat, un any després que els avions de combat francesos haguessin començat a bombardejar l'EI només a l'Iraq.

Hollande i Merkel també van parlar dels refugiats, i en aquest sentit el president francès va prevenir contra qualsevol teoria que pretengui associar-los amb el terrorisme, tot i que alguns dels gihadistes de París s'haguessin infiltrat entre ells per entrar clandestinament a Europa. Els mandataris van coincidir que cal donar-los una resposta humanitària.