Els líders de Ciutadans, Albert Rivera, i de Podem, Pablo Iglesias, van posar en escena la importància de les absències i tots dos van apel·lar a una segona transició en el primer debat preelectoral, que va ser "a dos" perquè no hi van acudir ni el president del Govern, Mariano Rajoy, ni el líder socialista, Pedro Sánchez.

Es va tractar d'un cara a cara a la Universitat Carlos III organitzat per l'associació Demos, que també va convidar Rajoy i Sánchez, que van rebutjar l'oferta, que es va desenvolupar amb un aforament desbordat -1.200 persones a l'auditori i centenars fora- i en el qual Rivera i Iglesias van contrastar els seus programes i es van discutir en diverses ocasions.

El moment més tens es va produir quan el president de Ciutadans li va retreure al secretari general de Podem que s'hagi quedat fora del pacte antigihadista mentre pacta les seves llistes amb Bildu a Navarra. "No crec que es pugui ser president d'Espanya o aspirar a ser-ho sense estar en un pacte d'Estat contra el terrorisme", va emfatitzar Rivera, després del que el candidat de Podem a la Presidència va afirmar que "alguns es creuen que fer política és posar la seva signatura en un paper".

Recomana Kant sense llegir-lo

En el debat es va parlar també de filosofia perquè una estudiant va mostrar la seva inquietud perquè sigui suprimida de l'ensenyament secundari com vol el PP, i els va preguntar per una obra indispensable. Iglesias va citar La crítica de la raó pura de Kant, però la va rebatejar com a Ètica de la raó pura, mentre que Rivera també va fer referència al filòsof alemany, recomant la seva lectura però admetent que ell no l'havia llegit mai.