Un nou atac perpetrat contra una base de l'ONU a Kidal, nord de Mali, va causar ahir tres morts i vint ferits, quatre d'ells en estat greu, segons les últimes xifres ofertes per la missió de l'ONU a Mali -Minusma. Els morts, segons ha pogut saber Efe, són dos cascos blaus de nacionalitat guineana, i el tercer és un civil empleat de la base, presumiblement local.

L'atac es va produir a les quatre de la matinada hora local amb un nodrit foc de morters disparats per desconeguts i, encara que l'atac encara no ha estat reivindicat, porta el segell gihadista per la seva similitud amb altres de semblants contra la presència de la Minusma a Mali.

L'atac va sembrar el pànic a Kidal, segons fonts locals, i més quan les autoritats van demanar a la població de tots els barris limítrofs a l'aeroport que s'abstinguessin de sortir al carrer, va explicar a Efe un enginyer resident a la ciutat. La Minusma té desplegats a Mali, a més de 9.000 cascos blaus, un miler de policies i un altre de civils, cosa que la converteix en una de les principals missions de l'ONU al món i també una de les més perilloses per ser blanc freqüent dels grups gihadistes que s'amaguen al nord del país. El cap de la Minusma, el tunisià Mongi Hamdi, ha assenyalat hores després de l'atemptat que "aquests atacs no doblegaran la determinació de l'ONU de donar suport al poble malià i al procés de pau i reconciliació a Mali". Hamdi es referia així a l'acord aconseguit al juny passat entre els grups separatistes tuaregs i el govern central, que va reduir els episodis de violència sectària en el convuls nord del país però no va acabar amb ells.

Segell gihadista

Tot i que la majoria d'organitzacions tuaregs es va sumar a l'acord, el grup d'Ansar al Dine, l'històric rebel Iyad Ag Ghali, el va boicotejar, en negar-se a trencar amb els grups gihadistes amb els quas s'ha aliat en els últims anys. Kidal és el feu d'Ag Ghali i, de fet, escapa a l'autoritat efectiva del govern central de Bamako.

Ansar al Dine és un dels grups que va reivindicar l'atac del passat 20 de novembre contra l'hotel Radisson Blu de Bamako, que va ocasionar la mort de vint persones, entre clients (la majoria estrangers, sis d'ells russos) i personal de l'establiment. Aquell atac va ser reivindicat en dues ocasions per aliances entre gihadistes: Ansar al Dine, en col·laboració amb el grup gihadista local Front d'Alliberament de Macina, i Al-Qaeda al Magreb Islàmic -AQMI.