Pedro Sánchez (PSOE), Albert Rivera (Ciutadans) i Pablo Iglesias (Podem) van confrontar durant gairebé dues hores les seves propostes en un debat organitzat pel diari El País, el primer a Internet entre líders amb possibilitat d'arribar a la Moncloa. Els tres van exposar una bateria de propostes en tots els blocs analitzats, però també van mantenir agres enfrontaments creuats, encara que dins d'un to i un estil nous amb gestos com, per exemple, el fet de tutejar-se. Hi va haver enfrontament entre Sánchez i Rivera quan el primer va identificar Ciutadans amb la dreta i el PP, i entre el socialista i Iglesias quan aquest va insistir en la presència d'exalts càrrecs del PSOE en consells d'administració de grans empreses.

Els tres aspirants a ser alternativa al PP van protagonitzar un debat viu, àgil i sense l'encotillament dels anteriors, davant del faristol buit de Mariano Rajoy, candidat del PP, que es va negar a participar. Els tres candidats del canvi van deixar el president del Govern fora de l'escenari, almenys de forma momentània i per la seva pròpia voluntat. Iglesias i Rivera van pugnar per la bandera de la nova política i es van esforçar a intentar identificar el PSOE amb el PP i atribuir als socialistes moltes de les disfuncions del sistema. I Sánchez va intentar presentar-se com el líder del partit que més temps ha governat a Espanya i que va aixecar l'Estat de benestar.

La primera discrepància es va produir en el bloc referit al gihadisme, concretamtent sobre la possibilitat que Espanya hagi d'intervenir en un conflicte bèl·lic a Síria i Líbia. Rivera va explicar que amb consens i amb suport de la legalitat internacional de l'ONU cal ajudar França. Sánchez també va defensar el suport a França i va recordar que el PSOE va canviar la llei perquè sigui necessària l'autorització del Parlament. Iglesias es va desmarcar dels dos, explicant que els bombardejos no van servir per a res a l'Afganistan, Síria, el Iemen o l'Iraq, i es va comprometre a celebrar un referèndum abans d'actuar.

En aquest punt va arribar el primer atac directe d'Iglesias als seus dos oponents en identificar Rivera amb Aznar i la Guerra de l'Iraq i en contraposar la posició de Sánchez amb la de José Luis Rodríguez Zapatero, reticent a les intervencions militars.

El contracte únic

En el següent bloc, el de les propostes econòmiques, el principal punt de disconformitat va ser el compromís de Rivera per establir un contracte únic. Tant el líders del PSOE com el de Podem van rebutjar aquesta idea amb l'argument que es tracta d'una proposta de dretes. Les propostes econòmiques del líder de Ciutadans van ser el complement salarial, el contracte únic, la reforma del règim dels autònoms, la rebaixa de l'IRPF i el canvi del model laboral. Les d'Iglesias la lluita contra el frau fiscal, la baixada de l'IVA , impostos a transaccions financeres i la renovació del model productiu, amb ús d'energia neta i renovable.

Un altre dels punts d'enfrontament va ser el de la política territorial. Rivera va exposar la seva idea d'Espanya en la qual s'aplica la llei davant l'independentisme; Sánchez va fer una oferta de reforma constitucional i Iglesias va oferir seu compromís de referèndum a Catalunya. "C's ha de guanyar les eleccions el 20 de desembre per dir-li a Mas que fins aquí hem arribat"", va dir Rivera.