El Rei preveu «decadència i empobriment» si Catalunya trenca l´ordre constitucional

Felip VI demana als polítics «diàleg, concertació i compromís» per gestionar els resultats del 20-D

25.12.2015 | 10:08
El Rei, durant el seu discurs.
El Rei, durant el seu discurs.

El rei Felip VI ha passat de puntetes a la complicada situació que van deixar les eleccions del 20-D a Espanya i el moment polític que viu Catalunya en el seu discurs de Nadal. El monarca assenyala que la pluralitat política expressada a les urnes diumenge passat haurà de comportar una manera de fer política basada «en el diàleg, la concertació i el compromís», ja que reflecteix les diferents sensibilitats, visions i perspectives que hi ha dins del país.

D´altra banda, va subratlla -en referència a Catalunya, tot i que sense al·ludir-la-que «la ruptura de la legalitat, la imposició d´una idea o d´un projecte d´uns quants sobre la voluntat de la resta d´espanyols, només ens ha dut en la nostra història cap a la decadència, l´empobriment i l´aïllament». Per això, considera que aquest «és un error del nostre passat que no hem de tornar a cometre».

Felip VI ha instat a respectar «l´ordre constitucional i la convivència democràtica aprovada per tot el poble espanyol», així com «defensar els drets i llibertats de tot sels ciutadans i també defensar la nostra diversitat cultural i territorial».

A partir d´ara, ha indicat, Espanya començarà una nova legislatura que requerirà «tots els esforços i energies» per «assegurar i consolidar tot el que hem anat aconseguint al llarg de les últimes dècades i adequar el nostre progrés polític a la realitat de la societat espanyola».

El monarca advoca per unes institucions «dinàmiques» i que canviïn al mateix ritme que el poble espanyol, i que siguin sensibles a les demandes de «rigor, rectitud i integritat» que exigeixen els ciutadans per la vida pública.

Felip VI considera que la solidesa de l´Estat espanyol actual es basa «en uns mateixos valors constitucionals que compartim i en unes regles comunes de convivència que ens hem donat i que ens uneixen».

Per això, ha dit que enfortir la cohesió nacional és imprescindible per impulsar «el progrés polític, cívic i moral» del país. De la mateixa manera, ha considerat que ara cal, més que mai, «reconèixer tot allò que ens uneix» i «hem construït junts al llarg dels anys».

En el seu discurs, el rei també s'ha referit a alguns dels propers reptes que el país haurà d´afrontar. En primer lloc, ha assenyalat que la millora de l´economia ha de ser «una prioritat» per a tothom, sobretot per garantir que els més joves puguin tenir «la tranquil·litat i l´estabilitat» necessàries per afrontar el futur.

Felip VI ha desitjat que a Espanya es produeixi un creixement econòmic sostingut que permeti continuar creant llocs de treball dignes, enfortir els serveis públics essencials (sobretot la sanitat i l´educació) i reduir les desigualtats, que s´han vist accentuades per la crisi econòmica.

D´altra banda, també s'ha referit a Europa, que segons ell és un dels grans «reptes» de l´actualitat. En aquest sentit, va recordar els atemptats terroristes de París i el drama dels refugiats que arriben a les nostres fronteres fugint de la guerra i la pobresa.

Finalment, també ha posat l´accent en la lluita pel canvi climàtic, on, va assenyalar, és necessari que Espanya es faci sentir dins de la Unió Europea i la resta d´institucions internacionals.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Espanya Internacional

Rajoy haurà d´esperar fins a demà per ser president en perdre la primera votació

Rajoy haurà d´esperar fins a demà per ser president en perdre la primera votació

El cap de l'Executiu evita criticar el PSOE,?Ciutadans o el PNB i anuncia que suspèn els efectes...

Pablo Iglesias: «Hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora»

Pablo Iglesias: «Hi ha més delinqüents potencials en aquesta cambra que a fora»

El secretari general de Podem reclama per al seu partit el paper d'«oposició real» després que el...

Rajoy no és investit en primera votació

El candidat del PP no ha aconseguit la confiança suficient de la cambra en haver sumat almenys 176...

Els diputats d´Unidos Podemos abandonen l´hemicicle en protesta per les acusacions d´Hernando

Pastor no els dóna rèplica després que Hernando els acusés de "posar-se a la venda de dictadors i...

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

37 eurodiputats expressen el seu rebuig a la decisió del TC sobre els toros

Menys del 5% dels parlamentaris han donat suport a la declaració promoguda per l'ecosocialista...

Enllaços recomanats: Premis cinema