Cinc mesos després de l'atemptat en el punt cisjordà de Duma, en el qual van ser assassinats tres membres d'una família palestina, un tribunal israelià va processar ahir dos radicals jueus per l'atac i la seva col·laboració en el mateix acte. El passat 31 de juliol van ser llançats còctels Molotov contra dos habitatges pertanyents a la família palestina Dawabshe, atac que va acabar amb la vida d'Ali, de 18 mesos, dels seus pares, Said i Riham, morts per les cremades setmanes després. Un germà de 4 anys va resultar ferit en l'agressió i roman hospitalitzat a Israel, on podria tenir una llarga rehabilitació. En un dels murs dels habitatges atacats l'autor de l'atemptat va fer pintades en hebreu que deien: "Llarga vida al rei mesies" i "venjança", textos característics que posa l'extrema dreta israeliana, generalment colons, en propietats palestines. Després de l'atac, que va commocionar la societat palestina i va ser considerat un acte de "terrorisme jueu" a Israel, van ser detinguts diversos radicals jueus. L'acte va ser dictat pel Tribunal de Districte de Lod, que va autoritzar també l'aixecament del secret de sumari que pesava sobre un cas que va portar l'Executiu israelià a adoptar mesures fins llavors sense precedents contra els sospitosos de terrorisme jueu.Un dels acusats ha estat identificat com Amiram Benoliel, de 21 anys i de Jerusalem, presumpte autor material de l'atac a Duma, que va comptar amb la col·laboració d'un menor -que no pot ser identificat en virtut de la legislació de protecció de menors sospitosos de delictes penals-, que s'enfronta a càrrecs per col·laboració.

Segons l'acte, Benoliel i el menor, que vivien en un assentament proper a Duma, van conspirar en el mes de juliol de 2015 per venjar l'assassinat de l'israelià Malaji Rosenfeld, en un tiroteig a Cisjordània suposadament a les mans de palestins un mes abans. L'escrit indica que els dos sospitosos es van reunir en diverses ocasions i finalment van decidir dur a terme l'atac en Duma, si bé per alguna raó que no ha estat aclarida, el menor finalment no va acudir a l'escena on es va produir l'atemptat.

La imputació d'un únic sospitós com a autor material dels assassinats en Duma contrasta amb el relat de testimonis palestins dels fets que asseguren haver vist entre dos i quatre individus.