La vida del capo més buscat del món no era tan solitària com es pot imaginar. La debilitat de Joaquín el Chapo Guzmán eren les dones, com ho demostren les set parelles amb les quals va procrear 18 fills i el seu coqueteig amb l'actriu Kate del Castillo, que va acabar convertint-se en la seva perdició. "El Chapo no va poder resistir-se a la temptació d'entrar a xatejar, és el més absurd que he vist. No pots ser el pròfug més buscat del món i estar xatejant", es va qüestionar l'analista José Reveles, després de la difusió de les reveladores comunicacions secretes entre Guzmán i Del Castillo.

Reveles només s'explica això perquè "la debilitat del Chapo són les dones", argument ratificat per la versió del Govern que el líder del càrtel de Sinaloa tenia "un interès gairebé obsessiu" en la intèrpret de La Reina del sur, l'exitosa telesèrie en què Del Castillo va fer el paper d'una narcotraficant.

Segons l'expert, autor del llibre Chapo: entrega y traición, sobre la seva anterior captura, el 2014, al "Senyor dels túnels" se li adjudiquen set parelles. Són Alexandrina Salazar, Griselda López, Estela Peña, Nancy Bravo, Irma Neri, Emma Coronel i Lucero Guadalupe Sánchez, amb les quals va tenir una quantitat de fills no sempre clara. "Jo comptava fins a dotze, però m'acaba de dir fa dies algú ben informat que són 18 fills", va explicar Reveles.

En una investigació en profunditat sobre la qüestió, la revista Proceso va detallar el novembre passat, a partir d'expedients carceraris del Chapo i informes policials, la descendència de Guzmán.

Amb Salazar, la seva primera esposa, va tenir quatre fills: Iván Archivaldo, Jesús Alfredo, César i Alexandrina. Els dos primers són esmentats com a part de l'organització criminal per Sean Penn en el relat periodístic de la trobada secreta propiciada per Del Castillo amb el baró de les drogues a la selva mexicana el 2 i el 3 d'octubre passat, quan el criminal estava pròfug.

A més, a Iván i Alfredo se'ls atribueixen comptes de Twitter al seu nom que han estat molt actius quan el seu pare va ser capturat el 2014 i va fugir l'11 de juliol passat per un túnel d'1,5 quilòmetres de la presó de l'Altiplano, en el central Estat de Mèxic.

Amb López va procrear quatre fills més: Édgar, Joaquín, Ovidio i Grisel o Griselda Guadalupe. Édgar, de 22 anys, va ser assassinat el 2008 a Culiacán (Sinaloa), quatre mesos després de la detenció d'Alfredo Beltrán Leyva, àlies El Mochomo.

Amb Peña va tenir Desiré i Diego, amb Bravo Joaquín, Fernando i Nancy, i amb Neri Héctor Julián, detalla Proceso. A ells cal sumar les dues bessones de quatre anys (Emmali i María Joaquina) que esmenta Penn a la història de la seva visita al capo, fruit de la seva relació amb Coronel, de tot just 26 anys, amb qui es va casar el 2007 a Durango, al nord de Mèxic.

Els seus últims dos fills són Rubén i Manuel, fruit de la seva relació amb Sánchez, una diputada local del Partit Acción Nacional pel districte XVI de Sinaloa que va anar a visitar-lo amb un altre nom a l'Altiplano. Ella ho va negar tot.

L'abast de la relació amb Del Castillo és encara dubtós, tot i que expressions que ell utilitza en les seves comunicacions secretes com "et cuidaré més que els meus ulls" i el seu interès a "tenir contactes freqüents" amb l'actriu de 43 anys, segons el Govern mexicà, han desencadenat una cascada d'especulacions. Alimentades també per una de les respostes de Del Castillo al capo: "M'encanta que em diguis que em cuidaràs. Mai ningú m'ha cuidat. Gràcies! I tinc lliure el següent cap de setmana!".

Carta al Chapo

La intèrpret de pel·lícules com Los 33, La misma lunaAmerican visa, sorgida del món de les telenovel·les mexicanes, es va situar al centre de la polèmica el 2012 en demanar al Chapo en una carta a les xarxes socials que fes servir el seu poder per fer el bé i ser "un heroi".

Després de llegir aquests missatges a Twitter, un advocat de Guzmán va demanar a l'actriu la seva adreça per enviar-li unes flors de part del capo i després, quan va ser detingut el 2014, hi va haver un intercanvi epistolar entre tots dos mentre el narcotraficant va estar pres. A partir de la seva fugida l'11 de juliol passat es van intensificar els contactes fins que la reunió amb Penn va acabar forjant fa tres mesos. Nascuda el 23 d'octubre de 1972 a Ciutat de Mèxic, Del Castillo ha estat casada en dues ocasions, amb el futbolista Luis García i amb l'actor Aaron Díaz.