El president de Veneçuela, Nicolás Maduro, va acusar el president del Govern espanyol en funcions, Mariano Rajoy, de tenir una «actitud intervencionista, racista i colonialista» i li va demanar que s'ocupi «dels problemes d'Espanya» i «respecti» el país caribeny. «En l'àmbit internacional de vegades hi ha qui aposta al pitjor per a Veneçuela», va dir Maduro durant l'acte de constitució del Consell Nacional d'Economia Productiva per afrontar els problemes econòmics del país.

El president del Govern espanyol en funcions va assegurar dilluns que la situació política i econòmica veneçolana «no és bona» ??i va exigir als seus dirigents, especialment a l'Executiu, convertir la nació sud-americana «en un país lliure i democràtic».

«Dilluns hi va haver unes declaracions totalment fora de lloc, que van demostrar una gran ignorància sobre el que sentim els veneçolans i sobre la nostra realitat del president del Govern d'Espanya», va assenyalar Maduro. El president veneçolà va instar Rajoy a ocupar-se «dels desnonaments, de la gent sense habitatge, l'atur que afecta milions d'espanyols, de l'ocupació precària i dels seus problemes allà». «Que ningú es fiqui amb Veneçuela, els problemes dels veneçolans els resoldrem nosaltres», va dir. efe/ddg caracas

La portaveu de la CUP al Parlament català, Anna Gabriel, la dirigent de Podem a Castella-la Manxa María José Aguilar i Ignacio Gil de San Vicente, sogre del número 1 d'ETA David Pla i pare d'una terrorista que va complir condemna a França, Kikitza Gil de San Vicente, van participar en un viatge a Veneçuela organitzat i pagat per Nicolás Maduro el 10 de desembre de 2014, segons un vídeo difós per Antena 3.

En les esmentades imatges es pot veure part de la comitiva a l'aeroport de Madrid Barajas-Adolfo Suárez, sortint d'un autobús amb l'equipatge i moments abans d'embarcar des de la sala de vols privats de l'aeroport madrileny en un avió militar veneçolà, que fa servir habitualment Maduro i que va arribar a Madrid dos dies abans per recollir-los.

El líder veneçolà va convidar un total de 35 persones de 13 nacionalitats, entre les quals hi havia 13 espanyols, a participar en un congrés en què es van signar resolucions a favor del dret a l'autodeterminació i al procés de pau al País Basc.

María José Aguilar, de 53 anys, és membre de l'executiva de Podem a Castella-la Manxa, on ha exercit de número dos com a secretària de Política. Va participar en l'equip de Pablo Iglesias a les primàries com una persona de la seva confiança. No obstant això, tot i que havia d'anar a les llistes definitives al Congrés per Albacete, el seu nom va desaparèixer dels candidats oficials.

Vincles anteriors

No és la primera vegada que transcendeixen vincles entre la CUP i el règim chavista. El número 3 del partit per Barcelona a les últimes eleccions, Josep Manel Busqueta, ha presumit en diverses ocasions d'haver fet treballs d'assessoria per al Govern veneçolà. En particular, Busqueta ha assegurat que va ser ell qui va recomanar a Hugo Chávez expropiar empreses privades.

El nom d'Ignacio Gil de San Vicente ja va aparèixer en l'operació contra Askapena, una de les organitzacions que treballaven en l'àmbit internacional sota les ordres d'ETA. Els investigadors van comprovar com el 2007 el PCTB -un dels successors de Batasuna- havia pagat viatges dels responsables d'Askapena, entre ells a Walter Wendelin.