El Parlament Europeu (PE) va donar llum verd a l'Acord d'Estabilització i Associació entre la Unió Europea (UE) i Kosovo, en el que l'Eurocambra va qualificar d'important tràmit per al procés d'integració de Pristina a Europa. Aquest acord serà l'eix sobre el qual es reforçarà l'associació política i integració econòmica entre la UE i Kosovo. Els eurodiputats van donar suport al text per 468 vots a favor i 102 en contra, amb 81 abstencions.

«És una molt bona notícia i un altre pas important en el camí de Kosovo cap a la integració a la UE. Per primera vegada, la Unió i Kosovo celebren un acord contractual», va explicar la responsable de la tramitació parlamentària, l'austríaca dels Verds Ulrike Lunacek. «L'acord ha d'entrar en vigor immediatament. Això serà un senyal positiu clau per als ciutadans i l'economia de Kosovo. La seva aplicació ajudarà a institucionalitzar el procés de reforma. A més, oferirà noves possibilitats a Kosovo per enfortir les relacions amb la UE, contribuint a l'estabilització de tota la regió», va afegir la ponent.

El tractat busca impulsar el diàleg polític bilateral i les relacions comercials i fomentar una cooperació més estreta en diversos sectors, com l'energia, el medi ambient, la justícia i assumptes d'interior. També inclou disposicions per promoure els estàndards de la UE en àrees com la competència, la contractació pública, la propietat intel·lectual, la protecció del consumidor i el bon govern.

L'aprovació del Parlament Europeu aplana el camí al Consell de Ministres per concloure formalment l'acord, amb vista a la seva entrada en vigor en el termini d'uns mesos. Totes les àrees del tractat recauen en l'esfera de competència de la Unió Europea.