El Govern francès ha decidit avui que els menors no podran veure el polèmic documental "Salafistes", que dóna veu a integristes islàmics que justifiquen el recurs a accions gihadistes i conté nombroses escenes de violència.

La ministra de Cultura, Fleur Pellerin, ha explicat en un comunicat que la pel·lícula de François Margolin i Lemine Ould Salem, que inicialment s'havia d'haver estrenat avui mateix a França, estarà prohibida als menors de 18 anys, i haurà de projectar amb una advertència sobre el seu contingut.

En concret, haurà de mostrar el missatge: "Aquesta pel·lícula conté declaracions i imatges extremadament violentes i intolerables, susceptibles de ferir la sensibilitat del públic".

Pellerin ha justificat aquesta mesura infreqüent per a un documental -el cas anterior es va produir en 2002 per un film sobre prostíbuls- perquè els directors han decidit no fer comentaris en un muntatge en què apareixen "escenes i discursos d'una violència extrema".

Ha assenyalat que segueix així la posició de l'anomenada comissió de classificació d'obres cinematogràfiques, que ahir es va reunir per examinar una nova versió presentada pels directors del documental i ha recomanat que es prohibís als menors.

Els cineastes havien decidit modificar la versió inicial després que en el seu primer dictamen la comissió -integrada per professionals del cinema, experts en ciències humanes i representants de l'Administració i del món juvenil- haguessin advocat perquè es restringís la seva exhibició al públic de menys de 18 anys.

La ministra ha indicat que la seva missió no és alterar la feina dels autors, que són els únics responsables de l'obra, però que ha de preocupar-se de "la necessària protecció de la joventut".

I ha subratllat que "Salafistes" dóna "la paraula de forma exclusiva a responsables salafistes, no permet de forma clara criticar els discursos que es presenten.

Uns discursos -ha fet notar- "violentament antioccidentals, antidemocràtics, de legitimació d'actes terroristes, de crides a l'assassinat d'infidels" jueus i cristians.

El documental es va projectar la setmana passada al Festival Internacional de Programes Audiovisuals de Biarritz (FIPA) i va generar fortes discussions sobre la pertinència que tallessin algunes escenes i que es prohibís als menors.

Les associacions de policies francesos havien mostrat la seva indignació perquè es mostrés com els terroristes que van atacar la revista "Charlie Hebdo", els germans Kouachi, van cosir a trets i van rematar aquest 7 gener 2015 a l'agent Ahmed Merabet quan ja estava estès al carrer.