Un grup d'exministres del PP, del PSOE i UCD integrats en la Fundación España Constitucional va difondre un comunicat en què consideren que la situació política fa necessari un Govern d'«ampli suport» mitjançant «una gran coalició» de partits amb un programa pactat per a dos anys.

Aquesta fundació, creada el 2013 per l'expresident del Congrés i exministre socialista José Bono i pel també exministre del PP Eduardo Zaplana, va destacar que retardar en el temps la composició del nou Govern «afegiria una preocupació més» al que va descriure com a situació d'«extraordinària gravetat» que viu Catalunya.

També considera que tornar a convocar eleccions «no és, sens dubte, la solució», perquè aguditzaria el procés de desconnexió català i es degradaria «la situació econòmica i social», aposta per un Executiu que «per sobre d'ambicions personals» garanteixi «la unitat d'Espanya, la igualtat dels espanyols, l'estabilitat política, el progrés social i la regeneració democràtica».

Per partseva, l'expresident del Govern Felipe González rebutja un eventual pacte del seu partit amb Podem i aposta per un acord de govern entre PP i Ciutadans que el PSOE permetés amb la seva abstenció. González considera que unes noves eleccions no serien bones, però veu pitjor una aliança amb Podem.

El portaveu del PSOE al Congrés, Antonio Hernando, va exigir al president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, que accepti sotmetre's a la investidura si el Rei li tornés a demanar al final de la segona ronda de consultes que començarà avui.

El Rei tancarà dimarts que ve la seva segona ronda de consultes amb els partits per buscar candidat a la Presidència del Govern, i de nou acabarà amb el líder del Partit Popular, just després del líder socialista, Pedro Sánchez, que es veurà amb el Monarca 3 dies després del Comitè Federal del PSOE.